Özellikle de aktif bir şekilde iş hayatında bulunan kadınların arama motorlarında sıklıkla sordukları soruların başında geliyor. Çalışan kadınların yasal bir şekilde hamilelik durumundan ve doğumdan kaynaklı olan süt ve doğum izin hakları mevcuttur. Aynı zamanda erkeklerinde babalıktan dolayı kanuni bir şekilde babalık hakları mevcuttur. Yeni doğan bir bebeğin dünyaya geldikten sonra belirli ana ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçları karşılamak için devlet tarafından çalışan annelere belli imkanlar verilmiştir. Annelik izni olarak da bilinen annenin süt emzirme izni toplamda 16 haftadır. 8 haftayı doğumdan önce 8 haftayı doğumdan sonra şekilde kullandırılmaktadır. Fakat çalışmakta olduğunuz iş yeri ile görüşerek bu sürenin tamamını doğumdan sonra da kullanabilirsiniz.
16 haftalık doğum iznini bitiren annenin iş hayatına dönmesi ile ortaya çıkacak bebeğin süt emme ihtiyaçlarının karşılanması için anneye günde belli bir saat izin hakkı verilmiştir. Bu süre günde 1.5 saat süt izni olarak belirlenmiştir. İşiniz eğer evinize uzak ise bu süreyi dinlenirken süt sağımı yaparak da geçirebilirsiniz. Sağımı yapılan sütü 1.5 saatlik süre diliminde bebeğinize ulaştırmış olmanız gerekmektedir.
SSK ile BAĞ-KUR sigorta birimlerine mensup bir şekilde faaliyet gösteren veya kendi adına ya da hesabına yapmış oldukları çalışmalardan dolayı aylık alan anneler ile babalar emzirme ödeneği desteklerinden faydalanabiliyor. Süt parasından bütün anneler faydalanmaz, yalnızca SSK’lı bir şekilde çalışan annelere veya SSK’lı olarak çalışan babaların çalışmayan eşlerine bu yardımlar yapılır.
Süt yardımının çeşitli kriterleri var. Annelere yapılan süt parası ödemeleri, yalnızca bir defaya mahsus olacak şekilde veriliyor. SSK’lı olarak çalışan kadınlar veya SSK’lı erkeklerin çalışmayan eşleri adlarına, emzirme ödeneği verilir.
4A ile 4-b şekilde sigortalı olarak çalışan veya sigortalıların eşleri, emzirme ödeneklerinden faydalanabiliyor. 2015 senesinden itibaren uygulamaya konulan süt parası, doğan çocukların her biri için ayrı olacak biçimde verilir.
Annenin doğum işlemi gerçekleştikten hemen sonra bu işlemin kayıtlara düştüğü andan itibaren süt parası verilmesi kararı alınır. Daha sonra anneye verilecek olan süt parası amacıyla banka hesabına bakılır, annenin ilgili bankalarda herhangi bir hesabı var ise eğer para direkt o hesaba aktarılır.
Fakat anne ya da babanın BAĞ-KUR’lu olması hallerinde başvuru alınabilir. Süt parası ödeneği başvuruları bulunduğunuz il veya ilçede bulunan sosyal güvenlik kurumuna bizzat gidilerek yapılır. Kimliğiniz ve doğum belgesiyle yapacağınız başvurular, genellikle 2 haftalık sonunda neticelenir.