2021 SGK Rapor Parası Ne Zaman Yatar?
Rapor parası çalışamaz durumdaki kişilerin belirli şartlarda ortaya çıkan bu sağlık problemlerine bağlı olarak SGK tarafından yapılan yardım olarak bilinmektedir. Yardımın hak edilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartların sağlanması durumunda kişiler rapor parasına başvuru yapabilirler.
Rapor Parası Nedir?
Belirli bir süreliğine çalışma durumu olmayan personellerin hastanelerden iş görmezlik raporu alması durumunda SGK tarafından bu kişilere ödeme yapılmaktadır. Bu kişilerin yaşadıkları sağlık sorununun maddi etkilerinin azaltılması hedeflenerek bu yardım yapılmaktadır.
Sağlık sorununun kanıtlanması için sağlık raporu alınması gerektiğinden desteğin adı rapor parası olarak bilinmektedir. Adından da anlaşıldığı üzere bu desteğe başvurmak isteyen kişilerin hastanelerden rapor alarak başvurmaları gerekmektedir.
İş Görmezlik Raporu Nasıl Alınır?
Çalışma şartlarında ortaya çıkan sağlık sorunlarının kişinin çalışmasını engeller hale geldiği durumlarda hastanelerdeki doktor ve heyetler tarafından verilen raporlar büyük önem arz etmektedir. Bu raporların alınması için devletin önerdiği ve belirlediği hastaneleri müracaat edilmesi son derece önemlidir. Son yıllarda özel hastanelerin haksız raporlar vermeleri sebebiyle bu raporun verilme yetkisi sadece devlet tarafından belirlenmiş tam teşekküllü devlet hastanelerine bırakılmıştır.
Sağlık problemi yaşayan vatandaşların bu belirtilen hastanelere başvurarak durumunu anlatması gerekir. Bu tam teşekküllü hastanelerde heyetler tarafından hastalar karşılanıp dinlenmektedir. Bahsedilen sağlık sorunlarının durumuna ve derecesine göre gerekli testler istenmektedir. Heyette tüm bölümlerden en az 1 adet uzman doktor bulunmaktadır.
Hastanın şikayet ettiği sorun ile ilgilenen bölümlerce testlerin yapılması durumunda hastanın iş göremezlik derecesi belirlenir. Bu durum kişinin yaşadığı sağlık probleminin çalışmasına hangi oranda engel teşkil ettiğini göstermektedir.
Bu raporların tam teşekküllü devlet hastanelerinden verilmesinin sebebi diğer özel hastanelerde bazı kişilerin özel ücretler ile haksız raporlar almalarıdır. Aynı zamanda tam teşekküllü devlet hastaneleri her türlü testi yapmak için gerekli altyapıya sahip oldukları için rapor için gerekli testleri yapma kapasitesine sahiptirler.
SGK Rapor Parası Başvuru Aşamaları
Rapor parası için yapılan başvuruda belirli adımlar bulunmaktadır. Öncelikle bilinmesi gereken şey bu rapor işveren tarafından SGK’ya gönderilmektedir. İzlenmesi gereken adımlar:
Hangi Raporlar İçin Ödenek Verilir?
İş göremezlik raporuna ödeme yapılması için 2 günden uzun süreli bir rapor olması zorunludur. 2 gün iş göremez durumda olan kişilerin raporları geçerli olsa bile bu kişilere ödeme yapılmaz.
Bu raporlara ödeme yapılması için en az 3 günlük bir rapor alınmış olması gerekir. 3 gün ve üzerine ödeme yapılmaktadır.
Ödeme Miktarı Nasıl Hesaplanır?
Rapor parası hesaplanırken kişinin günlük brüt ücreti önemlidir. Hesaplamalar da buna göre yapılmaktadır. Hesaplama örneği asgari ücret ile çalışan birisi için yapılabilir. Asgari ücretle maaş alan birisinin brüt ücreti 3.577 TL’dir. Bu tutar 3577 / 30 olacak şekilde günlük tutara bölündüğünde 119,2 TL günlük brüt ücret çıkmaktadır.
Rapor parasında yapılan ödeme kişinin çalışamadığı ve ödeme alamadığı gün sayısının hesaplanan brüt ücret ile çarpılması sonucunda belirlenmektedir. Bu durumda minimum alınabilecek rapor parası tutarı 3 günden hesaplandığı için 357,6 TL olacaktır.
Sağlık problemi ayakta tedavi gerektiren bir durum olduğunda bu hesaplanan tutarın 2/3’sine denk olacak şekilde ödeme yapılmaktadır. Yani bu durumda yine aynı senaryo için 237 TL ödeme yapılacaktır.
Rapor Parası Kaç Günde Ödenir?
Rapor parası onaylanmasını takip eden iş günlerinde yapılmaktadır. Eski uygulamada ayın belirli günlerinde yapılsa da bu uygulama artık kaldırıldı ve her gün ödenir hale geldi. Başvurusu onaylanan kişiler ödemelerini 3 iş gününde almaktadırlar.
Resmi tatile denk gelen durumlarda ise ödemeler tatil sonrasına kalabilmektedir. Ödemelerin yapılması için kullanılan organlar devlet bankaları ve PTT olmaktadır. Bu doğrultuda kişilere Ziraat Bankası şuebeleri ya da PTT şubeleri aracılığıyla rapor sahiplerine hak ettikleri rapor parasının ödemesi yapılmaktadır.