• ALTIN (TL/GR)
    810,17
    % 0,26
  • AMERIKAN DOLARI
    13,5705
    % 0,46
  • € EURO
    15,3771
    % 0,20
  • £ POUND
    18,3708
    % 0,24
  • ¥ YUAN
    2,1365
    % 0,44
  • РУБ RUBLE
    0,1771
    % 1,00
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

3600 Günden Nasıl Emekli Olunur, Şartları Nelerdir?

3600 Günden Nasıl Emekli Olunur, Şartları Nelerdir?

3600 Günden Nasıl Emekli Olunur, Şartları Nelerdir?  

Emeklilik tüm çalışanların kurduğu güzel bir hayaldir. Emeklilik döneminde yapılacak güzel ve dinlendirici aktivitelerin hayali kurulurken bir yandan da emeklilik tarihi hesaplanmaktadır. Emekliliğin ne zaman hak edileceği günümüzde önemli bir soru işaretidir.

Geçmiş dönemlerde emeklilik hakkının kazanılması için şartların değiştirilmesi ile günümüzde farklı şartlar oluşmuştur. Bu nedenle pek çok kişi hangi protokole uygun olarak emekli olacağını merak etmektedir. Emeklilik yaşının ilerlemesiyle emekli olmak daha da zor hale gelmiştir.

Emeklilik Yaşı Nedir?

Emeklilik yaşı kişinin emeklilik hakkı kazanacağı yaşı ifade etmektedir. Emeklilik yaşının sağlanması emeklilik için bir şart olsa da tek başına bir şey ifade etmemektedir. Bu şartın diğer şartlar ile birlikte sağlanması gerekmektedir. Bunun yanında emeklilik yaşını sağlamayan kişilerin diğer şartları sağlamış olması da bir şey ifade etmemektedir.

Günümüzde emeklilik için gerekli prim günü gibi diğer şartları sağlamış olsa da emeklilik yaşına ulaşmadığı için emekli olmaya hak kazanamamış pek çok kişi bulunmaktadır. Bu tarihe kadar kişi prim günlerinin hepsini tamamlasa bile emekli olamaz ve bu süreçte bir işte çalışmadığı süreçte yaşının dolmasını beklemek zorunda kalır.

Prim günleri dolduğu için çalışması zorunlu değildir ancak çalışmadığı sürede geliri olmayacağı için geçim sıkıntıları yaşanacaktır. Bu nedenle çalışmak bir anlamda zorunlu hale gelir.

Prim Günü Nedir?

Prim günü kişilerin emekli olmayı hak etmeleri için çalışmış olmaları gereken minimum gün sayısını belirtmektedir. Bu gün sayısını sağlayamayan kişiler emeklilik hakkı kazanamazlar. Günümüzde emeklilik için gereken prim günü pek çok kişi için 3600 gün olarak kabul edilmektedir.

Emeklilik yaşına ulaşmış hatta çoktan bu yaşı geçmiş kişilerin 3600 günü doldurmuş olmaları da bir zorunluluktur. Bu gün sayısını doldurmamış olan kişilerin emeklilik hakkı kazanmaları mümkün değildir.

3600 gün şartını sağlayarak emekli olmak isteyen vatandaşlar için de belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartların sağlanması durumunda 3600 günden emeklilik hakkı elde edilmektedir.

3600 Günden Emeklilik Şartları Nelerdir?

3600 günden emeklilik hakkı elde edebilmek için kişinin sağlaması gereken şartlar:

  • Eylül 1999’dan önce sigorta girişinin olması
  • 15 yıllık sigorta süresine sahip olması ve bu süre boyunca primlerinin ödenmiş olması
  • 3600 prim gününü sağlamış olması
  • Emeklilik için gereken yaş şartını sağlamış olması

gerekir. Şartlardan sadece birini bile sağlamayan kişilerin bu avantajdan yararlanarak emekli olmaları mümkün değildir.

Sigorta Giriş Yılının Prim Gününe Etkisi

09.1999 öncesinde sigorta girişi olanların sağlamaları gereken prim günü şartı 3600 gün olarak belirlenmiştir. Bu şart sonraki yıllarda bazı değişikliklere uğramıştır. 09.1999 tarihinden sonra sigorta girişi olan kişilerin 3600 günden değerlendirilmesi yerine 4500 prim gününden değerlendirilmesine karar verilmiştir.

Bundan sonra da 05.2008 tarihinden sonra SGK girişi yaptırmış olan kişilerin emeklilik için gerekli prim günü daha da artarak 5400 prim gününe çıkarılmıştır.

Eski dönemlerde SSK, Bağ – Kur, Emekli Sandığı gibi farklı güvenceler şimdi SGK adı altında toplanmıştır. Bu farklı sosyal güvenceler 4A, 4B ve 4C isimleri altında toplanmıştır. Kişinin ilk işe giriş tarihi bu 4A, 4B ve 4C hizmet dökümlerinde kayıtlı olan ilk tarihe göre belirlenir. Bu hizmet dökümlerinden herhangi birinde işe giriş görünmesi yeterli olmaktadır.

1999 Öncesi Girişliler Büyük Avantajlı

Emeklilik yaşı ve gereken prim günü için her yıl şartlar değişmektedir. 1999 öncesi girişliler günümüzde emeklilik şartlarını yerine getirmekte en rahat grup olarak nitelendirilebilir. Öyle ki sonraki dönemlerde hem prim gün sayısı hem de emeklilik yaşı arttırılmıştır.

1999 sonrası işe girişlerde prim gün sayısı 4500 olarak belirlenmiştir ve bununla birlikte emeklilik yaşı da ileri atılmıştır. Yine 2008 sonrasında işe giriş yapanların prim gün sayısı 5400 olarak belirlenmiştir. Durum böyle olunca emeklilik şartlarının yıllar geçtikçe zorlaştığı söylenebilir.

Emeklilik Durumu Sorgulama

Emeklilik tarihini ve şartlarını öğrenmek isteyen kişiler internetten kolayca sorgulayabilirler. Bunun için öncelikle E – devlet sistemine giriş yapmak gerekir. Ardından kişinin bağlı olduğu kuruma göre hizmet dökümü çıkartması gerekir. 4A, 4B ve 4C hizmet dökümlerinden her birinde ilk işe giriş tarihi ve prim günü yazmaktadır. Bu şekilde kişi hangi şartları sağladığını kontrol edebilmektedir.

Emekli olmak isteyenlere kredi varmı ?

Emekli olmak için prim borcun var ve gerekli tutar nakdi elinde mevcut değil ise bunun için kredi kullanabilirsiniz. 2021 yılında emekli olmak için kredi konumuzda detayları mevcuttur.