İçerik
Meslek tanımı tarımsal danışman olan agronomistlik, ziraat mühendisleri ile yaklaşık aynı işleri yapabilmektedir. Tarıma ilgi duyan ve bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin merak ettikleri, nasıl agronomist olunur? ve agronomist maaşları hakkında bilgiler, içeriğin devamında sunulmuştur.
Tarımsal teknolojileri kullanarak, problemlere çözüm odaklı yaklaşacak yetkinliğe sahip olan kişiler, bu mesleği yerine getirebilirler. Tarımsal etkinliğin artması ile ortaya çıkan sorunlarla baş etmesi bakımından, agronomistlere olan ihtiyaç günümüzde oldukça fazladır. Bu nedenle tercih edilen meslekler grubuna dahil olmuştur. Tarımla ve toprakla uğraşmayı seven kişilerin, tercihi olan bu meslekle ilgili bazı sorularınızı cevaplayacağız. Mesleğin tanımı ve iş alanları, hangi bölümlerden mezun olmak gerektiği detaylar hakkında bilgilerin sunulduğu bu içerikte, size faydalı bilgiler bulabilirsiniz.
Agronomist ne iş yapar, maaşları ne kadardır
Tarım danışmanları; tarımsal danışma şirketlerinde, seralar, fidanlıklar veya devlet çiftliklerinde görev alabilirler. Meyve, sebze, tahıl ve bitki yetiştirme sırasında oluşacak sorunlara, teknolojik gelişmeleri takip ederek çözüm üreten bir meslektir. Çalışma alanları genelde tarımsal sahalardır.
Nasıl agronomist olunur? sorusunun cevabı ise; bu mesleği yapmak için üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden olan; hayvansal üretim, bitkisel üretim ve ziraat mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
Lisede ise teknik ve meslek liselerinin tarım bölümlerinden mezun olan kişiler bu alanda belirli bir tecrübeye ulaştıklarında, bu mesleği icra edebilirler.
Devlet kadrolarında yer almak isteyen kişiler ise kamu tarafından yapılmakta olan, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık sınavına girmeleri gerekir. Girmiş oldukları sınavdan 70 puan almak şartı ile istedikleri kadrolara yerleştirilebilirler.
Bu mesleği tercih edecek kişilerin merak ettiği bir diğer konu da, agronomist maaşları ne kadar? olacaktır. İlk tecrübe olarak işe başlangıçta agronomist maaşları asgari ücret düzeyindedir.
Tecrübeye ve hizmet yılına göre de maaş miktarı değişmektedir. Özel sektörde çalışan agronomistler çalışma koşullarına göre yüksek maaşlarda alabilirler. 4500-5500 Türk lirası arasında değişen miktarda maaş alabilirler.
Devlet kadrosunda çalışan agronomistler ise 4000-5000 Türk lirası arasında maaş ile başlamaktadır. Hizmet yılı artışı ve enflasyon artışı oranı ile belirli zamlar da almaktadır.