ATM Kartsız Para Çekme Nasıl Yapılır?
ATM’ler günümüzde elimiz ayağımız oldu. Birçok işlemlerimiz için başvurduğumuz bankaların küçük ama şirin şubeleridir ATM’ler. Peki, bu şirin ATM’lerde ne tür işlemler gerçekleştirilir? Neden bu şirin yerlere gitmeye gerek duyarız?
İşte gerçekleştirmek istediğimiz işlemlerin başlıkları:
- Para gönderme
- Hesaplar arası havale
- Ödemeler
- EFT
- Para Çekme
Olarak işlemlerimizi bu başlıklar altında inceleyebiliriz. Peki, ATM’lerde bu tür işlemler nasıl gerçekleştiriliyor? Banka veya Kredi Kartı kullanım şartı var mı? Bunları da inceleyeceğiz.
Para Gönderme
ATM’ye giderek ve para gönderme işlemi yapmak istiyorsak dikkatimizi buraya verelim. Öncelikle para gönderme işlemi iki türlü gerçekleştirilebilir.
Şöyle ki;
- Banka Kartı ile Para Gönderim İşlemi: Öncelikli olarak hangi banka ile çalışıyorsak ve hangi bankadan para gönderme işlemi yapmak istiyorsak o bankanın banka kartı yani vadesiz hesap dediğimiz hesap kartını kullanarak işlemlerimizi yapabiliriz. Kartı ATM’ye takarak şifremizi girerek işlemlerimize başlayalım. Karşımıza çıkan seçeneklerde “Para Gönderme” seçeneği seçilerek kişinin gerekli bilgilerini girerek işlemlerimizi tamamlayabiliriz.
- Banka Kartı Kullanmadan Para Gönderme İşlemi: ATM’nin giriş tutuşuna basılarak ve önce kendi bilgilerimizi girip daha sonraki adımları aynı şekilde takip ederek işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz.
Hesaplar Arası Havale
ATM’ye gittiğimizde bu işlem için bizden istenilecek ilk şey banka kartı olacaktır. Hesaplarımızı yönetmek ve gerekli havale işlemlerini gerçekleştirmek için bu karta ihtiyacımız olacaktır. Sonrasında Para Gönderme seçeneğini seçtikten sonra “Hesaplarım Arası” seçeneğini seçerek ve paranın olduğu hesap ile paranın aktarılacağı hesap seçilerek ve miktar girilerek işlem onaylanır.
Ödemeler
ATM’lerden yapmak istediğimiz veya yapmamız gereken işlemlerden bir diğeri ise çeşitli ödemeler. Bu işlem için de yine banka kartına ihtiyacımız olacaktır. Ardından Ödemeler seçeneğini seçerek hangi kurum veya hangi tür ödeme yapacağımızı seçerek sıralı adımlar izlenir. Gerekli seçimler yapılıp, ücret belirlendikten sonra onay verildiği takdirde ödeme gerçekleştirilir.
EFT (Elektronik Fon Transferi)
Bu işlem seçeneği ise yine bir para gönderme seçeneği olup tek farkı mesai saatleri dışında ve farklı banka hesapları arasında gerçekleştirilmesidir. Bu işlemi gerçekleştirmek için para gönderme seçeneği seçildikten sonra EFT işlem menüsü seçilir ve göndereceğimiz kişinin IBAN numarası girilerek işlem gerçekleştirilir.
Para Çekme
Son işlem başlığımız olan para çekme seçeneğini inceleyerek makalemizi sonlandıralım. Şöyle ki, bu işlem ATM’lerde hem banka kartı ile hem günümüz teknolojisi QR kod ile hem de kişisel bilgilerimizi girmek şartı ile kartsız olarak gerçekleştirilmektedir.
- Banka kartı ile para çekme işleminde kartı ATM’de gerekli hazneye yerleştirip şifremizi girdikten sonra, para çekme seçeneği seçilir. Çekilmek istenen tutar belirlendikten sonra onay tuşuna basıldığında işlem gerçekleştirilerek otomatik olarak sonlandırılmış olur.
- QR kod ile para çekme işlemi yapmak istiyorsak bunun için öncelikli olarak telefonumuzda bulunan mobil şubeye girerek>tüm işlemler>QR kod ile para çekme seçeneği belirlendikten sonra tutar telefonumuzdan belirlenerek onaylanır ve QR kod haznesi ATM’de bulunan QR kod üzerine tutularak işlem gerçekleşir. Otomatik olarak sonlandırılır.
- Kartsız olarak para çekmek istiyorsak Giriş tuşuna basıldıktan sonra kartsız işlemler menüsünden para çekme işlemi seçilir ve gerekli olan kişisel bilgiler girilerek işlem gerçekleştirilerek sonlandırılmış olur.
Siz değerli okurlarımıza bu makalemizde ATM’yi ve yapılan işlemleri kısaca nasıl gerçekleştirebildiğimizi anlamak istedik. Her şey gönlünüzce olsun, sağlıcakla kalın.