• ALTIN (TL/GR)
    810,17
    % 0,26
  • AMERIKAN DOLARI
    13,5705
    % 0,46
  • € EURO
    15,3771
    % 0,20
  • £ POUND
    18,3708
    % 0,24
  • ¥ YUAN
    2,1365
    % 0,44
  • РУБ RUBLE
    0,1771
    % 1,00
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Başkâtip Nasıl Olunur? Başkâtip Maaşları Ne Kadar?

Başkâtip Nasıl Olunur? Başkâtip Maaşları Ne Kadar?

Başkâtip Nasıl Olunur? Başkâtip Maaşı Ne Kadar?

Başkâtip veya bir diğer adıyla noter kâtibi ile çoğumuz bir işlem yapmıştır. Notere işi olan birçok kişinin, işlemlerini doğru yürütmekle sorumlu olan kişi başkâtiplerdir. Ama  başkâtibin tam olarak ne iş yaptığı her zaman merak konusudur. Peki, başkâtip nedir? Başkâtip nasıl olunur veBaşkâtip maaşları ne kadar dır?

Başkâtip Nedir?

Başkâtip, bir diğer ismi olan noter kâtibi, kanunlara uygun bir şekilde noter işlemlerini yapmakla mükellef kılınan kişidir. Bu noter işlemlerinin zamanında yapılmasını sağlar. Kanunlarla belirlenmiş olan özel ve resmi tüm işlemi yerine getirmekle sorumlu olan kişidir. Bu  işlemlerin düzenlenmesi ve sistemli şekilde yapılması için gerekli kontrollerde bulunan kişidir. Yani başkâtip, çalıştığı noter de yapılan iş ve işlemlerin, personelin ve işleyişin tek sorumlu olan kişidir.


Başkâtip Ne İş Yapar?

Başkâtipler, kanunlarda da belirtilen işlemleri gereği gibi gerçekleştirmekle yükümlüdür. Peki, kanunlar da belirtilen işler nelerdir? Başkâtip; sözleşme, beyanname, senet ve ihtarname gibi işlemleri hukuka uygun olarak  yerine getiren kişidir. Ayrıca başkâtip, noterde çalışan tüm personel ve yapılan işlemlerin denetimini yapmakla sorumludur. Noterlerin kanun ve yönetmeliğinde yer alan tüm işlemleri doğru, sistematik, düzenli bir şekilde yapmakla yükümlüdür.

Genel olarak bu işleri yapan başkâtipliğin yükümlü olduğu başka hususlar da vardır. Noter defterini usulüne uygun bir şekilde tutması bu yükümlülüklerden biridir. Biten işlerin evrak kontrolünü ve arşivlenmesinin denetlenmesi gibi işlerde noterin görevlerindendir. Çalıştığı kurumun aylık veya yıllık iş düzeni ve denetimini sağlamak gibi görevleri de bulunur. Peki, başkâtip nasıl olunur?

Başkâtip Nasıl Olunur?

Başkâtip olabilmeniz için ilk kural tabi ki öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekir. Bunun haricinde devlet memurluğuna engel olacak herhangi bir durumunuzun olmaması gereklidir. Bu şartları yerine getiren adaylarda daha sonra farklı şartlar aranmaktadır.

Bir başkâtip adayının en az lise mezunu olması gereklidir. Ancak atama işleminin daha kolay olması ve göreve başlama süresinin hızlı olması için üniversite mezunu olmak da çok önemlidir. Adalet Meslek Yüksekokulu Adalet bölümü mezunlarının iş bulması ve atanma süreci daha hızlı gerçekleşmektedir. Bu bölümde alacakları dersler, başkâtip adayını bir adım ileri taşır. Peki, başkâtip olma şartları varmıdır? Başkâtip maaşları ne kadar?

Başkâtip Olma Şartları Nelerdir?

Başkâtip olmanın yasal ve nitelik açısından bazı şartları bulunur. Bunlardan birisi yukarıda da bahsettiğimiz lise mezunu olma şartıdır. Bir başkâtip adayı olmak için  en az lise veya dengi bir okuldan mezun olmak gereklidir. Bir diğer başkâtip olma şartı ise, ilgili noterde en az 6 ay boyunca çalışmasıdır. Bu süreç sonunda başkâtip adayına gerekli olan kâtiplik yemini ettirilir. Sonucunda da başkâtip olunur.

Başkâtipler, yazma ve iletişim becerilerine iyi derecede sahip olmalıdır. Bir diğer özellik ise Planlama ve sistem becerisidir. Son olarak bir başkâtip, mesleki etik kurallarına uygun olarak görev yapmalıdır.

Başkâtip Maaşları Ne Kadardır?
Başkâtip maaşlarını; en düşük, ortalama ve en yüksek olarak inceleyebiliriz. Günümüzde En düşük başkâtip maaşı 3050 TL dir. Ortalama başkâtip maaşı 3770 TL iken en yüksek başkâtip maaşı ise 4500 TL dir.

Başkâtip İş İmkânları Nelerdir?

Başkâtiplere sunulan iş imkânları, yukarıda bahsedilen şartları sağladığınız müddetçe mümkündür. Başkâtiplik kamu sektörüne ait bir meslektir. Özel sektörde kanunla belirtilmiş başkâtiplik adında herhangi bir meslek yoktur. Bu nedenle sunulan iş imkânlarınız da kamu sektörü ile sınırlıdır.