• ALTIN (TL/GR)
    810,17
    % 0,26
  • AMERIKAN DOLARI
    13,5705
    % 0,46
  • € EURO
    15,3771
    % 0,20
  • £ POUND
    18,3708
    % 0,24
  • ¥ YUAN
    2,1365
    % 0,44
  • РУБ RUBLE
    0,1771
    % 1,00
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Biyomedikal Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Biyomedikal Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Biyomedikal Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Hayatında sıra dışı bir kariyer yapmak isteyenlerin bu meslek hakkında en fazla merak ettikleri, doğal olarak biyomedikal mühendisi nasıl olunur? veya Biyomedikal mühendisi maaşları ve daha pek çok soru, mesleğin cazibesi ile her geçen gün sorulmaktadır. Sağlık hizmetlerinin hızla geliştiği günümüzde, biyomedikal mühendislerine olan ihtiyaçta bir hayli artmaktadır. Biyomedikal mühendisleri tıp dünyasında kullanılan tüm alet ve makinelerin projelendirilmesi, üretimi ve işlevselliği aşamalarında bizzat görev alan kişidir.

Biyomedikal mühendisleri görüntüleme cihazları, yapay uzuv ve organlar veya diyaliz makineleri gibi daha birçok örneğini sıralayabileceğimiz aletin çizimini ve ihtiyacını belirleyen kişilerdir.

Biyomedikal mühendisleri; devlet hastanelerinde, özel hastanelerde veya tıbbi cihaz üreten büyük şirketlerde görev alabilmektedirler.

Biyomedikal Mühendisi Maaşları 2021

Biyomedikal Mühendisi Nasıl Olunur?

Özel ve devlet üniversitelerinin biyomedikal mühendisliği bölümlerinden, başarı ile mezun olan adaylar biyomedikal mühendisi olmayı hak kazanır. Devlet ve özel sektörde çalışma olanakları bulunan bu mühendislikte, özel sektör de ihtiyaç ve imkan daha fazla bulunmaktadır.

Bilimsel araştırmalar yapmak isteyen bir biyomedikal mühendisi ise yüksek lisans veya master gibi eğitimler alarak, üniversitede kariyer planlarına devam edebilmektedir.

Bunun yanı sıra öğretmenlik yapmak isteyen biyomedikal mühendisleri ise gerekli pedagojik formasyonları aldıktan sonra, biyomedikal cihaz teknolojileri öğretmeni olarak görev yapabilmektedir. KPSS sınavından yeterli puanı alarak öğretmen atamaları gerçekleşebilmektedir.

Devlet kadrosunda yer almak isteyen biyomedikal mezunları ise KPSS puanı olarak 80 puanı geçmeleri gerekmektedir.

Biyomedikal Mühendislerinin Çalışma Alanları

Biyomedikal mühendisliği mezunları için iş olanakları ve kazanç anlamında özel sektörde daha avantajlıdır. Çalışabilecekleri kurum ve sektörleri aşağıda sizler için sıraladık;

  • Özel ve devlet hastaneleri
  • Sağlık kurumlarının bilgi işlem birimlerinde
  • İlaç endüstrisinde
  • Tıbbi araştırma merkezlerinde
  • Üniversitelerin bilimsel araştırma komisyonlarında
  • Tıbbi malzeme ve cihaz üreten, pazarlayan ve pazarlama sonrasında destek veren kuruluşlarda görev alabilmektedirler.

Araştırma ve geliştirme konusunda, meraklı olan kişilerin başarı ile bu meslekte yerlerini aldığını görebilirsiniz. Hastalar ve iletişim içinde olarak, ihtiyaç dahilinde projeler üretmek için iletişim kuvvetinin de yüksek olması gerekmektedir.

Çözüm odaklı çizimler yapan biyomedikal mühendislerinin, uygulanabilirlik açısından da ergonomik tasarımlar oluşturmaları gerekir.

Biyomedikal Mühendisleri Ne İş Yapar?

Sağlık hizmetlerinde verilen hizmetlerin kalitesinin artması için yeni projelere imza atmak. İhtiyaç dahilinde hastaların daha konforlu bir hayat sürmeleri için üretilen ürünlere kullanım sırasında ve sonrasında bakım ve onarım hizmeti sunmak.

Tasarlanan ürünlerin ve makinelerin kullanım etkinliklerini testlere tabi tutarak hazır hale getirmek. Görüntüleme cihazları, kalp kapakçığı, kateter, cerrahi robotlar gibi birçok araç ve makine projesine imza atmaktadırlar.

Biyomedikal Mühendisleri Maaşları Ne Kadar?

Çalışılan sektöre göre Biyomedikal mühendisi maaşları farklılık göstermekle birlikte, genel itibari ile özel sektörde daha yüksektir. Devlet kadrosunda çalışan bir biyomedikal mühendisi maaşı ortalama olarak 5.000 TL ile 6.000 TL arasında maaş almaktadır. Bu kıyasa göre Ziraat mühendisi maaşları ile yakınlık gösterse de başlangıç aşaması için verilen bu maaşların, yeteri seviyede olduğunu söylemek mümkündür.

Ancak özel sektörde çalışılan şirketin büyüklüğü ve imkanları göz önüne alındığında, bu miktarlar oldukça yükselecektir. Alanında kendisini kanıtlamış, başarılı projelere imza atmış bir biyomedikal mühendisi 10.000 TL  den başlayan maaşlar almaktadır. Meslekte edinilen tecrübe ve hizmet yılı da göz önünde bulundurulursa alınan maaş daha da artmaktadır.