İçerik
Bir blokchain köprüsü, zincirinde birden fazla blok ekosistemini kavrayan ve arasında veri akışlarını da kontrol etmektedir. Verilerin aktarılmasına da izin veren blokchain köprüsü büyük bir yol aracılığı sağlamaktadır. Bugüne kadar blokchain zinciri için önemli bir sorun hale gelen uyumsuz veriler coin akışı için zorlayıcı niteliktedir. Bir geliştirici merkezi sistemi olmayan blokchain zinciri için uygulamaların birçok platforma bakaraktan kullanımı zor olmuştur.
Blochain zinciri oluşturulduktan sonra kullanıcılar genellikle birçok blokchain zinciri için token aktarımı avantajından yararlanma fırsatları olmuştur. Bu yüzden bu platformlara yatırım yapmışlardır. Günden güne gelişen blockchain teknolojisi son beş yılda daha da talep görmeye başlamıştır. Son 2 yılda kripto para platformlarının da artmasıyla birlikte iki binin üstünde de coin piyasaya sürülmüştür. Bu coinler daha sonra yatırımcılar tarafından satın alınmaya ve madencilik sistemlerinin kurulmasına neden olmuştur. Örneğin blockchain köprüsü üzerinde Bitcoin madenciliği yapan firmalar ortaya çıkmış ve belirli ücretler karşılığında kullanıcıların kazım işlemlerini yapmaktadırlar. Blockchain zinciri içerisinde milyonlarca coin’in olması yatırımcılar için bir avantajdır. Kazım sırasında değeri az olan coinler bir zaman sonra borsada değerleri iki üç katına çıkmaktadır. Yine örnek vermek gerekirse, ethereum, ripple ve litecoin gibi coinler, son zamanlarda daha çok arttırmışlardır.
Blockchain köprüsü için birçok kullanıcı ve geliştiriciler muhtemelen bu zamana kadar blockchain teknolojisi, bu denli çok gelişeceğini hiç düşünmemişlerdir. Ethereum, piyasaya çıkması ile birlikte kripto para borsalarında şimdiye kadar görülmeyen büyük bir blcokchain köprüsü inşa edilmiştir. Ancak blockchain zinciri, yeni çıkan kripto para ve sistemsel tokenteknolojisi, ölçülemeyen birtakım sorunları da beraberinde getirmiştir. EOS gibi bir paranın daha hızlı performansa geçmesi ve borsalarda hızlı listelenmesi yatırımcılar için bir avantaja sahip olmuştur. Bir kripto borsası gerekirse platformunda ki çoğu kripto para ve jetonları harekete geçirmelidir. Ethereum, bu sunduğu faydalardan yola çıkarak yatırımcılar zamandan tasarruf etmektedirler. Bazı büyük kripto para borsalarında ise bu böyle değildir. Milyonlarca kullanıcıya sahip olan bu borsa ve platformlar kendi token sistemlerini çıkardıkları için diğer platformlara bakaraktan yavaş ilerleyebilmektedir.
Son zamanlarda bitcoin, büyük bir patlama yapmasıyla birlikte blockchain köprüsü değerine daha çok değer katmıştır. Bir blockchain zinciri geliştiricisi olan mühendis, token sistemini tek bir blokchain zinciri üzerinden kullanıcılara dağıtmaya çalışmıştır fakat başarısız olmuştur. Bu platformlardan diğerlerine göndermek için altyapısı gelişmiş olan bir blcokchain zinciri kullanılabilir. (Binance gibi) Her iki platformun avantajları farklıdır. Gerçekten sorunsuz çalışabilir ve paraların akışını kontrol etmek için gelişmiş bir blockchain zinciri kullanılabilir. Ekosisteminde büyük kaldıraçlar yaparak çoğu yatırımcılar şanslarını %80’e çıkartarak bu sistem sayesinde büyük kazançlar sağlamaktadır. Çoğu kripto para yatırımcıları bu köprüleri genellikle yatırdıkları coinleri hızlı çekebilmek için kullanmaktadır. Tüm platformlara bakaraktan token tedariki yapan borsa için bu işlem daha zordur. Yatırımcılar paralarına hiç dokunmadıkları takdirde borsatarafından yakma protokolü işlemi uygulanır. Token bir blokchain zinciri için terk edilirse, yanmaya veya kilitlenmeye başlar. Tek bir blokchain zinciri kullanan platformlar token dağıtmak orijinal ağına geri döndüklerinde jetonlar yakılır veya kilitlenir.
Blockchain köprüsü kullanmanın kullanıcılar için birçok faydaları vardır. Ethereum kullanan kullanıcılar bir blockchain köprüsü, yüksek trafikleri olduğu için aniden tıkanma sorunu oluşmuştur. Kullanımında yavaş işlem ve işleme hızı pahalı olan borsa ve platformlar işlem ücretleri aldıkları içinn tepki almalarına sebep olmuştur. Bu nedenle blockchain zinciri kullanan yatırımcılar, kullanımlarında sık sık zayıflamalar olduğunu belirttiler. Hiç blockchain zinciri kullanmayan deneyimsiz kullanıcılar ile ilgili daha çok sorunlar yaşamaya başlamışlardır. Bu köprüyü kullanan yatırımcılar, token sistemlerini daha yüksek hızlarda ve düşük bir maliyetle işlemler yapmak için, başka bir blokchain zinciri kullanmaya başladılar. Bu blockchain teknolojisi geliştiricileri daha hızlı ve düşük işlemler için, Ethereum altyapısının bir sistemi olan ERC-20 adlı kripto para cüzdanı oluşturdular. Ethereum, asıl geliştiricileri de kullanıcı topluluklarına girerek platformları hareketlendirmeye başladı.
Her iki blockchain köprüsü için, ekosistemlerinde köprülerini kullanan kullanıcılar gerçek geliştiricilerden yardım almaya başladı. Böylece Ethereum için devam eden ölçülebilen zorlukların giderek daha da azaldığı gözlenmiştir. Diğer bir blokchain zinciri, Ethereum altyapılarını kullanarak büyük token projeleri başlatmışlardır. Bir köprü için harcanılan maliyetler Bitcoin ve Ethereumkullanılarak harcamalar yapılmıştır. Bununla beraber bitcoin ve ethereum’un değeri her zaman oynamaya başlamıştır.
Kullanıcılar için Blokchain zinciri kendileri gibi, diğer köprüler gibi bir merkeziyetçi sistem kullanmaktansa daha gelişmiş blockchain köprüsü kullanmaktadırlar. Yukarıda özetlenenler içinkarşılaştırma yaparaktan daha hızlı ve düşük maliyetli olduğu için daha çok tercih edilmektedir. Blochain zinciri için özel olarak kullanılan veya izinli kullanılan blokchain zinciri kullanımına benzer oranda çalışmaktadır. Proje de bir kişinin blochain zinciri işlemlerini yöneten ve denetleyen federasyonların bir parçası olduğu için bir dizi kriter belirlemektedir. Zincirde token değeri Wanchain’de basılmaktadır ve kullanıcılar için varlıkları Ethereumsistemikullanarakgeri taşımak istediklerinde bir depozit ücreti karşılığında gizli anahtarların sahibi olmaktadırlar.