• ALTIN (TL/GR)
    810,17
    % 0,26
  • AMERIKAN DOLARI
    13,5705
    % 0,46
  • € EURO
    15,3771
    % 0,20
  • £ POUND
    18,3708
    % 0,24
  • ¥ YUAN
    2,1365
    % 0,44
  • РУБ RUBLE
    0,1771
    % 1,00
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Borsa’da Yatırım Önerileri?

Borsa’da Yatırım Önerileri?

Borsa’da Yatırım Önerileri?  

Borsa dünya çapında pek çok kişi için yatırım kapısı konumundadır. Her gün milyonlarca insan milyarlarca dolar ile borsada yatırım yapmaktadır. Borsada yatırım yapmak yüksek kar beklentisi sayesinde son derece popüler olmuştur.

Yüksek kar elde etmek mümkün olsa da elbette borsanın riskleri de yok değil. Borsada yatırımların dikkatli ve temkinli yapılmadığı durumlarda zarar etmek kaçınılmaz olmaktadır.

Borsada Yatırım Nasıl Yapılır?

Borsada yatırım yapmak aslında son derece basittir. Borsa temelde değerli varlıkların ticaretinin yapıldığı bir platformdur. Bu nedenle borsadan kazanç elde etmek isteyenler bahsi geçen değerli varlıkları alıp satarak para kazanmaktadır.

Borsada en çok yatırım yapılan araçlar hisse senetleridir. Hisse senetleri firmaların hisselerini halka arz etmeleri sonucunda satın alınabilen parça hisselerdir. Hisse senetleri de sürekli olarak farklı değerler almaktadır. Bu nedenle hisse senedinin değer kaybettiği durumlarda satın alınması değer kazandığı durumlarda da satılmasıyla kar edilir.

Hisse senetleri bir yatırım aracı olmanın yanında kişinin mal varlığına da katkı sağlamaktadır. Kişinin aldığı hisse senetlerinin değeri kişinin mal varlığına etki etmektedir. Hisselerin değeri değiştikçe bu mal varlığı da değişmektedir.

Hisse Senetleri İçin Yatırım Önerileri

Hisse senetlerinin değerlerinin sürekli olarak değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür. Piyasaların durumu, politik olaylar gibi pek çok dış etken hisse senetlerinin değerlerini değiştirmektedir. Hisse senetlerinden kar elde etmek için belirli yatırım önerileri mevcuttur. Özellikle uzun süredir borsa ile ilgilenen kişiler zaman içinde tecrübelerini arttırarak kar etmeye başlamaktadırlar.

Yeni başlayanlar ise hatalı adımlar sebebiyle önemli zararlar etmektedirler. Bu durumun önüne geçmek için özellikle yeni başlayanların takip etmeleri gereken öneriler bulunmaktadır.

Hisse Senetleri Ne Zaman Alınmalıdır?

Hisse senetlerinin değerlerinde değişimler aylık ve yıllık olarak grafiklere dökülmektedir. Günümüzde pek çok yatırım platformunda online olarak bulunabilen bu grafikler ilk bakışta bir şey ifade etmese de aslında yatırımcılar için hayati öneme sahiptir. Her yatırımcının borsaya girmeden önce bu grafikleri okumayı ve yorumlamayı öğrenmesi gerekmektedir. Bazı yatırımcılar bunun bir adım ilerisine giderek grafik çizmenin mantığını bile öğrenmektedirler.

Grafikler sayesinde bir hisse senedinin son dönemlerde izlediği değer haritası çizilmektedir. Hisse senedinin değerindeki değişimin zamana göre çizildiği bu grafikler, hissenin potansiyel hareketleri hakkında bilgi vermektedir. Bu şekilde iyi analiz yapabilen yatırımcılar iyi gelirler elde etmektedirler.

Hisse senetlerinin ne zaman satın alınacağını belirlemek çok önemlidir. İyi bir analizci bu tarihi iyi şekilde tahmin ettiği için iyi gelirler elde etmektedir. Hisse senedinin değer kaybına başladığı dönemden itibaren yakın takip altına alınması gerekir. Bu değer kaybı güzel bir alım fırsatı sunabilmektedir. Hissenin fiyatının düşme şekil geçen dönemlerdeki hareketleri de göz önüne alınarak takip edilmelidir. Buna göre bir taban limit belirlenmelidir.

Taban limit belirlendikten sonra alternatif tabanlar da belirlenmelidir. Bu değerlere göre hisse senedinin alım işlemi yapılacaktır. Bu limitlerin sırasıyla aşılması durumunda hisse senedinin fiyatındaki düşüşün ivmesi nerede sıfırlanmaya başlarsa o değere en yakın limitten alım yapılması en mantıklısıdır.

Hisse Senedini Satmak İçin Ne Kadar Beklemeli?

Hisse senetleri alındıktan sonra ne zaman kar edileceğini kesin olarak bilmek imkansızdır. Sadece piyasanın ve firmanın mali durumuna göre yüksek ihtimalli tahminler yapılabilir. Bu tahminler ile kişi kendi kafasında bir direnç noktası belirlemelidir. Bu direnç değerleri hissenin fiyatının yükselmesine karşın üst limit olarak görülen değerlerdir. Hissenin fiyatının belirlenen farklı dirençleri geçme hızına göre satış yapılacak tutar belirlenmelidir.

Hisse senedinin fiyatı bu dirençlerin hepsini yüksek bir ivme ile geçerse daha da yükselmesi ve bir süre boyunca yükselmeye devam etmesi muhtemeldir. Bu noktada çizilen grafikler daha da önem kazanır. Grafiklere göre geçmiş dönemlerde hissenin değer kazanması sırasındaki ivmeleri ve grafik eğimleri belirlenmelidir. Bu ivmelerden yola çıkarak belirlenen direnç noktaları yenilenmelidir.

Bir diğer senaryo ise direnç değerlerinin bir kısmı geçilirken diğerlerinin geçilememesidir. Genellikle en fazla 3 adet direnç noktası belirlenir. Bu direnç noktalarından ilk ikisinin ya da sadece birinin geçilmesi ancak sonra ivmenin azalması durumunda satış değerinin belirlenmesi gerekir. İvmenin durma noktasına gelmesiyle satış emri girilir ve hisse ya da hisseler elden çıkarılır.