• ALTIN (TL/GR)
    810,17
    % 0,26
  • AMERIKAN DOLARI
    13,5705
    % 0,46
  • € EURO
    15,3771
    % 0,20
  • £ POUND
    18,3708
    % 0,24
  • ¥ YUAN
    2,1365
    % 0,44
  • РУБ RUBLE
    0,1771
    % 1,00
  • BITCOIN/TL
    721582,264
    % -1,59
  • BIST 100
    %

Çek Kırdırma ( Bozdurma ) İşlemi Nedir Nasıl Yapılır ?

Çek Kırdırma ( Bozdurma ) İşlemi Nedir Nasıl Yapılır ?

Çek Kırdırma ( Bozdurma ) İşlemi Nedir Nasıl Yapılır ?

İş hayatında yaygın olarak kullanılan çekler, çeşitli sebep ve nedenlerden dolayı ödemenin anlık nakit olarak yapılamadığı zamanlarda ödemeyi belirli bir tarihe ( vadeye ) ertelemeyi sağlamaktadır. Hizmet veya mal karşılığı ödemesini nakit yerine çek ile alan gerçek veya tüzel kişiler çek üzerinde yazan tarih geldiğinde ödemesini ilgili bankaya giderek nakit olarak alırlar. Fakat çek vade tarihini beklemek istemeyen ve acil nakit ihtiyacınızı karşılamak için elinizdeki vadesi gelmeyen çeki nakit e çevirme gibi alternatifler mevcuttur. Bu alternatifin adı Çek Kırdırma işlemidir. Bu kavram halk arası adı olup bankacılık sektöründe bu işlemin adı “çek karşılığı iştira işlemi” ; faktoring alanında kullanım adı “vadeli alacağın temliki” dir. Çek bozdurma işleminin temel prensibi; çekin banka veya faktoring şirketi ile belirli bir komisyon karşılığı vadesi gelmeyen çeki nakite çevirme işlemidir. Bozdurulacak olan çek banka veya faktoring şirketi tarafından uygunluk durumu kontrol edildikten sonra alacaklıya çek karşılığı para ödeme işlemi yapılır.. Çek kırdırma nedir , Çek nasıl bozdurulur, Çek kırdırma nasıl yapılır, çek kırdırma oranları, çek kırdırma hesaplama gibi konuları sizler için araştırdık. Yazımızın devamında çek kırma işlemleri ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz.

Çek Kırdırma ( Bozdurma )  Nedir ?

Piyasa adıyla çek kırdırma işlemi, vadesi henüz gelmemiş olan çekin nakit paraya çevrilme işlemidir.  Bankalar veya faktoring şirketleri aracılığı ile belirli çek kırdırma faiz ve komisyon oranları ile çek bozdurma işlemini yapabilirsiniz. Bu da çekte yazan miktardan daha az elinizi para geçeceği anlamındadır. Çek bozdurma işlemi , çekin kullanılmasından kaynaklı olan hakkın el değiştirmesi anlamına gelmektedir.

Çek kırdırma veya bozdurma işlemleri bankalar ve faktoring kuruluşları tarafından yapılmaktadır.

Çek Bozdurma İşlemi Neden Yapılır ?

Çek bozdurma gereksinimi bazı nedenlere dayanmaktadır. Konumuzun en başında belirttiğimiz gibi ya çekin vadesinin çok uzun olması veya acil nakit ihtiyaçlarında çek kırdırma işlemini ihtiyaç duyulmaktadır. Bir diğer neden ise çek kırdırma işlemlerinde faiz ve komisyon ücretlerinin piyasada uygulanmakta olan vade farkından daha avantajlı olduğu zamanlarda, işletme sahipleri peşin satın alım yapmak için çek kırdırmayı tercih etmektedirler.

Çek Kırdırma İşlemi Nasıl Yapılır ?

Çek kırdırma yada bankacılık sektöründe kullanılan adıyla çek karşılığı iştira işlemi için ilk öncelik çek bozdurma işlemi yapan kurumun doğru kurum olmasına önem verilmesidir. Çeki nakde çevirme işlemleri çekin ait olduğu banka harici başka bankalardan da yapılabilmektedir. Özellikle yüksek meblağlı çeklerde, uygun faiz ve komisyon oranları sunan kuruluşlar tercih edilmelidir. Çek kırdırma işlemlerinde belirlenecek olan komisyon oranları şu şekilde belirlenecektir ;

  • Çek vadesi ve tutarı
  • Çek sahibi risk analizi
  • Sizin işlem hacminiz

Çek karşılığı nakit ödeme işlemleri çekin tutarından banka veya faktoring kurumunun faiz ve komisyonu düşülerek hesaplanır. Çeki nakde çevirme işlemlerinde faiz ve komisyon, finans kuruluşunun yapı ve risk algısına göre değişkenlik gösterecektir. Tüm bu unsurlar düşünüldüğünde size en iyi çek kırdırma (bozdurma) oranları ve komisyonu veren kuruluşu seçmenizde fayda vardır. Çek kırma işlemi karşılığı alacağınızı nakit olarak almakla beraber nakit paraya çevrilen çek ciro edilir. Çekin ciro edilmesi ile çekten olan alacak hakkını finans kuruluşuna devretmiş olursunuz. Bu aşamadan sonra çekin alacaklısı olan kişi devreden çıkar ve alacaklı olan taraf çek kırma işlemini yapan finans kuruluşu olur. Ancak tüm bu işlemleri yaptırmadan önce elinizdeki çekin sağlam olduğundan emin olmalısınız. Önceden çek kırma işlemi ile nakit olarak aldığınız çekin karşılıksız çıkması durumunda, çeki kesen kişi kadar çek bozdurma işlemi yapan kişide yasal olarak sorumludur. Bu tür bir riske karşı korunmak amacıyla Ticari alacak sigortası yaptırabilirsiniz.