Çocuk Doktoru Nasıl Olunur? Maaşları ve Görevleri Neler?
Tıp alanında kariyer yapmak isteyen ve çocuklara daha fazla sevgi duyan insanların tercihin yapmak istedikleri meslekler arasındaki çocuk doktoru maaşları ile de Türkiye şartlarında, iyi düzeydeki mesleklerden biridir. Bu yüzden çocuk doktoru nasıl olunur? sorusu, bu meslek alanında kariyer yapmak isteyenlerce cevap arananlar arasındadır.
Çocuk hastalıkları konusunda uzmanlaşmış olan ve belirli bir yaşa kadar çocuklarda bulunan rahatsızlık, hastalık, tıbbi müdahale gerektiren durumlarda görevli olan hekimlerdir. 0-18 yaş aralığında bulunan bebek, çocuk ve ergenlerin koruyucu tedavi ve önleyici hizmetler sunmakla görevlidir.

Çocuk doktoru nasıl olunur ve maaşları ne kadar?
Bu dönem çocukları için görev yapan doktorlar hasta şikayetlerini dinleyerek uygun olan tedavi yöntemlerini önermekte ve uygulamaktadır. Geçmişte yaşanmış bir hastalık var mı veya genetik olarak kalıtsal bir öyküsü var mı hastanın bunları da araştırması gerekmektedir.
Çocuklarla ilgilenmek diğer hastalara göre daha fazla özen istediği için bu meslek seçilirken mutlaka çocuklarla iletişimin iyi olması ve onların dilinden konuşulabilmesi gerekmektedir.
Çocuk Doktoru Nasıl Olunur?
Çocuk doktoru olmak için öncelikle tıp fakültesinden mezun olmak gerekmektedir. sonrasında TUS sınavına girerek uzmanlaşmak istenilen bölümle ilgili yeterli puan alınması gereklidir.
Çocuk doktoru uzmanlığı için TUS’ta 4 yıllık bir eğitim daha devam ettirilmelidir. Çocuk doktorluğu yani pediatri uzmanları pediatri kliniklerinde asistan doktor olarak göreve başlayabilirler.
Çocuk Doktorlarının Görevleri Nelerdir?
Çocuk doktorlarının birçok farklı görevi vardır bunlar;
- Büyüme ve gelişme çağında bulunan çocukların sağlık ilerleyişini takip etmek.
- Yeni doğandan itibaren aşı olması gereken çocuklar için aşı kartları oluşturarak bunları takip etmek.
- 0-18 yaş aralığından bulunan çocuklar ile ergenler için fiziksel ve zihinsel gelişimlerini takip etmek ve onlara bu süreçte yardımcı olmak.
- Yeni doğan ünitesinde yer alan çocukların rutin kontrollerini sağlayarak gelişmelerini takip etmek.
- Çocuklarda açığa çıkan hastalıklar için gerekli tedavi yöntemlerinden olan ilaç, aşı vb uygulamaları sağlamak.
- Çocukların daha önceden geçirdikleri hastalıkları da göz önünde bulundurarak değerlendirmeler yapmak.
- İhtiyaç duyduğu durumlarda farklı bir hekime veya bölüme yönlendirerek fikir almak.
Çocukların hastalık veya muayene sırasında daha kırılgan ve narin oldukları düşünüldüğünde, onlara daha naif yaklaşılması gerekir. Korkmalarını engellemek için onlarla oyunlar oynamak veya herhangi bir oyuncakla onları oyalamak da çocuk doktorlarının uyguladığı yöntemlerden birkaçıdır.
İletişim yeteneği olan, çocuklara karşı sabırlı, çözüm odaklı olması gerekilen bu meslekte diğer uzmanlık alanlarına göre özen yükümlülüğü biraz daha yüksektir. Ayrıca artan sağlık hizmetlerinin de göz önünde bulundurulması ile çocuk doktorlarına olan ihtiyacın her geçen gün arttığı bir aşikardır.
Çocuk Doktorlarının Maaşları Ne Kadar?
Kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde görev alabilen çocuk doktorları isterlerse kendileri de muayenehane açabilirler. İlk olarak özel hastanelerde başlayan bir çocuk doktoru 7.000 TL ile 8.000 TL arasında bir maaş alır.
Kamu hastanelerinde görev alan çocuk doktoru maaşları ise, 10.000 TL üzerinde olmaktadır. Getirmiş olduğu imkanlar düşünüldüğünde, güzel kazançlar elde ettiren bu meslekte çocuklara hizmet etmekte ayrı bir mutluluktur.
10 yıla yakın bir eğitim sonrasında bu göreve geldikleri düşünüldüğünde, çocuk doktorlarının bu maaşı hak ettikleri düşünmek yanlış değildir. Sağlık sektörünün en temel taşlarından olan doktorlarımız, daha iyi kazançlar elde etmeyi hak etmektedirler.