• ALTIN (TL/GR)
    810,17
    % 0,26
  • AMERIKAN DOLARI
    13,5705
    % 0,46
  • € EURO
    15,3771
    % 0,20
  • £ POUND
    18,3708
    % 0,24
  • ¥ YUAN
    2,1365
    % 0,44
  • РУБ RUBLE
    0,1771
    % 1,00
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Diş Hekimi Nasıl Olunur? Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar?

Diş Hekimi Nasıl Olunur? Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar?

Diş Hekimi Nasıl Olunur? Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar?

Sağlık alanında herkesin hayat boyunca mutlaka ihtiyaç duyduğu diş hekimliği, kariyer ve yüksek kazanç odaklı meslekler arasında yer almaktadır. Bu nedenle diş hekimi nasıl olunur? Diş hekimi maaşları ne kadar? Soruları, üniversite tercihi için karar aşamasında olan öğrenciler ve aileleri tarafından sıklıkla sorulmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı, diğer sağlık problemleri gibi nadir görülmek yerine, hayat boyunca her insanın en azından birkaç kez ihtiyaç duyacağı sağlık konularından biridir. Bir insanın yaşam boyunca önemli kronik rahatsızlıklara yakalanmayabilir. Ancak gerek çocuklukta ve gerekse ileri yaşlarda ağız ve diş sorunlarının eninde sonunda görülebilir olması, diş hekimliği mesleğini daha popüler hale getirmektedir.

Diş hekimi

Günümüzde tıp teknolojisine bağlı olarak ağız ve diş sağlığı üzerinde yaşanan gelişmeler, diş hekimliğini sadece bir sağlık meslek dalı olmaktan çıkarmış aynı zamanda estetik anlamda da faaliyet gösteren bir meslek haline getirmiştir. Çene yapısı, implant, diş kayıpları ve çürükleri gibi sorunlar için başvurulan diş hekimleri, ayrıca diş eti problemlerine karşı da tedavi sürecinde hizmet vermektedirler.

Diş Hekimi Nasıl Olunur?

Diş hekimi olmak isteyen kişilerin, üniversitelerin diş hekimliği fakültelerinde eğitim görmeleri gerekir. Toplamda 5 yıl süren diş hekimliği fakültesine ek olarak 1 yıl İngilizce hazırlık eğitimi alınması halinde, toplam eğitim süresi 6 yıl olmaktadır.

Teorik ve pratik eğitimlerin verildiği diş hekimliği fakültesinde, 3 yıl ile birlikte ağırlıklı olarak diş ve dişeti tedavileri üzerine dersler işlenmektedir. Uygulamalı olan bu dersler mesleki anlamda öğrencinin ihtiyaç duyabileceği tüm bilgileri içermektedir.

Eğitimini tamamlamış ve göreve başlamış Diş Hekimi

5 yıl eğitim alıp diş hekimi olmaya hak kazanan kişiler, doktora yaparak mesleki anlamda daha ileri seviyede yer alabilirler. Doktora eğitimini tamamlayan kişiler doktor, yardımcı doçent, doçent ve profesör gibi unvanları alacakları eğitime göre kazanabilirler. Hassas ve gelişmekte olan bir meslek olması nedeniyle fakülteden mezun olan kişilerin staj eğitimlerini iyi bir şekilde tamamlamaları ve belirli bir süre yardımcı diş hekimi olarak görev almaları önemlidir.

Diş Hekimlerinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • Çalışma ortamında ve kişisel olarak hijyene dikkat etmek, bir diş hekiminde aranması gereken önemli özelliklerdir. Bakteri ve zararlı içeriklerin ağız yoluyla daha hızlı bir şekilde ulaşması nedeniyle, diş hekiminin temizlik kurallarına dikkat ettiği gibi hastasından da bunu beklemesi gerekir.
  • El yeteneklerinin mesleğe uygun bir şekilde gelişmiş olması, hekimin mesleki el becerisini geliştirmiş olması beklenir.
  • Operasyon esnasında iyi bir koordinasyona sahip olup mümkün olduğu kadar hastanın canını yakmadan diş çekimi veya uygulamasını yapması, diş hekiminden beklenen özellikler arasındadır.
  • İş ile motive olması ve iyi bir koordinasyon sağlayarak sorunsuz bir şekilde problemi ortadan kaldırmasını sağlaması beklenir.
  • Stres ve duygu gibi faktörleri mümkün olduğu kadar iş ortamına yansıtmadan çalışma yaparak, öfke ve duygu kontrolünü sağlaması gerekir.
Diş hekimi

Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar?

Devlet hastanelerinde hizmet veren diş hekimi maaşları, mesleğe yeni başlamış kişiler için yaklaşık 7 bin TL civarındadır. Özel sektörde ise buna yakın maaşlar verilmektedir. Bir süre mesleğine devam edip uzmanlık kazanan diş hekimlerinin özel veya devlet hastanelerinde alabilecekleri ortalama maaş 8 ile 9 bin TL arasında değişmektedir.

Diş hekimleri muayenehane sahibi ise 15.000 TL kazanmaktadır

Kendi muayenehane veya kliniğini açan diş hekimleri, aylık gelirlerini 15.000 TL’nin üzerine getirebilirler. Kendi adına hizmet verecek hekimin tanınmış ve geniş çevresinin olması halinde, aylık kazancının normal maaşlardan çok daha yüksek olması mümkündür.