Endüstri Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?
Mühendislik dallarında seçim yapmak isteyen birçok aday, endüstri mühendisliği nasıl olunur ve endüstri mühendisi maaşları hakkında bilgi aramaktadır. Özellikle ziraat mühendisleri gibi farklı mühendislik dalları ile kıyaslandığında daha iyi bir kariyer ve kazanç hedefinde olanların tercihleri arasında gelmektedir.
Çünkü ziraat mühendisi maaşları ve hatta benzer bir başka meslek olan agronomist maaşları ile kıyaslandığında, endüstri mühendislerinin kazançları ve iş imkanlarının bir adım daha ileri de olduğunu söylemek mümkündür.
Günümüzde yerleşmiş olan kariyeri ile endüstri mühendisliği çok tercih edilen mesleklerden biri olmaya devam etmektedir. Endüstri mühendisliği, en az maliyetle daha kaliteli ve kullanılışlı ürünler üretmek için kullanılan makine ve malzemenin, etkinliğini artırmanın yolları hakkında çalışmalar yapmayı amaçlamaktadır. Yani küçük maliyetlerle büyük kazançlar elde etmek, bu mesleğin temel esaslarındandır.
Geniş iş alanlarında çalışma imkanı sağlayan endüstri mühendisliği, analitik düşünme ve çözüm odaklı çalışmayı gerektiren bir meslektir. Bu meslekte gelişmeye açık olan, araştırmacı ufku geniş kişilerin tercih etmesi ile başarıya ulaşabilir.
Endüstri Mühendisi Nasıl Olunur?
Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden biri olan endüstri mühendisliği, son zamanlarda çok tercih edilen bölümlerden olmuştur. Bu bölümden başarı ile mezun olan adaylar endüstri mühendisi unvanını kazanır.
Yabancı dilde kendini geliştirmiş olması aday için iş bulmakta öncelik olacaktır. Yüksek lisans yapma şansı da bulunan bölümde istenirse üniversitede kalarak akademik kariyere devam edilebilir.

Endüstri Mühendisliği Üniversitelerin 4 yıllık Bölümlerinden biridir.
Endüstri Mühendislerinin Çalışma Alanları
Üretimin sürekliliği ve insan hayatının devam ettiği göz önünde bulundurulursa, endüstri mühendislerine olan ihtiyacın hiç bitmeyeceğini düşünmek yanlış olmaz.
Endüstri mühendislerinin çalışma alanları, birçok mühendislik dalına göre daha geniştir. Artan kalite ve devam eden verimlilik ile yakalanacak başarı iş fırsatlarının ve maaşların artmasına etki edecektir.
Endüstri mühendislerinin görev alabilecekleri çalışma alanlarından bazıları şu şekildedir;
Lojistik hizmeti veren şirketlerde kendilerine iş bulabilirler.
- Sağlık sektöründe farklı alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin, endüstri mühendislerine ihtiyaçları bulunmaktadır.
- Otomotiv sektörü ve ağır sanayi kuruluşlarında iş bulma fırsatınız olabilir.
- Savunma sanayinde aranan meslekler arasındadır.
- Tekstil üretim ve perakende firmaları ihtiyaçları arasında yer alan meslekler arasındadır.
- Turizm sektöründe kısmen endüstri mühendisliği mezunları iş bulabilirler.
- Bilişim ve yazılım sektöründe, yine endüstri mezunları iş bulma imkânına sahiptirler.
Endüstri Mühendisin de Aranan Nitelikler
Gelişen ve ilerleyen teknoloji düşünüldüğünde endüstri mühendislerinin, kendini geliştirmeye açık olması gerekir. İş hayatında sürekli kullanılacak olan programların tamamına, hakim olmak ve bu konuda kendini geliştirmekte önemli bir niteliktir.
Araştırmacı ve problem çözme yeteneğine sahip olan kişiler, bu meslekte güzel projeler üreterek başarıya adım adım ilerleyebilir. Yaratıcılık, ekiple çalışma ruhu, üretimden ve hizmetten duyulan mutluluk ile birlikte başarıya daha da yaklaşmış olacaktır.
Kalite kontrolü, planlama ve lojistik departmanlarında görev alabilen endüstri mühendislerinin matematik konusunda da yetenekli olması gerekmektedir.
Endüstri Mühendisleri Maaşları Ne Kadar?
İş alanı oldukça geniş olduğu için bu meslekte yer aldığınız görev itibari ile aldığınız maaşta farklılıklar göstermektedir. Edinilen tecrübe, alınan eğitimler ve seminerler bunlarda maaş konusunda etkili olan faktörlerdendir.
Kamuda, özel sektörde; uzman, uzman yardımcısı, müfettiş, tedarik planlayıcısı veya birçok görevde yer alan endüstri mühendisleri 8.500 TL ile 9.500 TL arasında maaş aldıkları bilinmektedir. Belirli bir düzeyde yönetici olarak görev yapan endüstri mühendisi kazançları dikkate alındığında, aslında Türkiye’de en çok kazanan meslekler sınıfında olduklarını söyleyebiliriz.
Yönetici konumunda olmayan endüstri mühendisi maaşları ise ortalama olarak, 6.000 TL ile 7.000 TL arasında bir maaş almaktadırlar. Görev alınan şirketin veya kurumun büyüklüğü de göz önüne alınarak, yapılan projelerde başarı ile birlikte daha yüksek maaşlarda elde edilmektedir.