Engelli Emekli Maaşı Hesaplama
4 / A (SSK) ve 4 /B (Bağkur) engelli emekli maaşı hesaplama işlemleri birçok kişinin merakla beklediği durumlar arasındadır.
Engelli emekli maaşı hesaplama oldukça önemli olan emekli aylıklarının ne kadar olacağının belirlenmesi açısından merak edilmektedir. Emeklilik statüsünün belirlenmesi ve bunun ardından SGK hesaplamalarının yapılması gerektiğine birçok işlemin de beraberinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Engellilerin emekliliğinde SGK ve Bağkur açısından farklılıklar vardır. Bu yüzden doğru bir hesaplamanın yapılması gerektiğinde doğru bir emeklilik türüne dikkat çekilmesi gerekmektedir. SSK Prim Gün Sayısı olarak kaç gün çalıştığınızı biliyorsanız bu günü baz alarak otomatik hesaplayıcıları kullanabilirsiniz. Ancak özür oranının da bilinmesi gerekmektedir. İlk işe giriş tarihini yazmanızın ardından, %40 ve %100 oranındaki engel durumu da eklenerek gereken hesaplamalar yapılabilir. Ne zaman emekli olabileceğinizi saniyeler içinde görmeniz mümkün olabilir.
Engelli Emekliliğinde Yaş Şartı
Birçok kişi için standart olan emeklilik engelliler için biraz farklıdır. Engellilerin emekliliğinde yaş şartı aranmaz. Prim yılı ve hizmet yılı esas alınarak yapılan hesaplamalar son derece basit bir şekilde gerçekleşmektedir. SSK mensubu engellilerin emekliliği söz konusu olduğunda 5510 sayılı kanun kapsamında ilgili maddeler esas alınır. Bunun sonrasında erken emeklilik durumu ve özür durumları dikkat çeker. 1 Ekim 2008 tarihinde işe başlayanlar için vergi indirimi alınması zorunlu olurken diğer tarihlerde de farklı özel durumlar gündeme gelmektedir. Bu yüzden daha önce özürlülere tanınmayan hakların sonradan tanınması çalışma gücü kayıp oranının hesaplanması oldukça önemlidir.
Ne Zaman Emekli Olurum?
Geçerli bir çalışma sürecinin ardından ne zaman emekli olurum konusuna dikkat çeken birçok cevap var. Öncelikle normal emeklilikte olduğu gibi engelli emeklilikte de ilk işe giriş tarihinin esas alınması gerekmektedir. Bu tarihin belirlenmesinin ardından gereken hizmet ve prim ödeme gün sayısı dikkate alınarak sonuç ortaya çıkacaktır. Eksik primler bazı durumlarda toplu ödeme yapılarak tamamlanabilir. Bu durumda emeklilik hemen gerçekleşebilir. Ayrıca doğum ve askerlik borçlanmaları da bu şekilde ödenerek emekli olunabilir. Doğum borçlanması, sigortalılık için yapılamıyor. Bu yüzden ilk sigorta tarihinin bulunması ciddi önem taşıyor.
Kaç Gün Prim Ödenmesi Gerekir?
Aylık Bağlama Oranı engelli emekliliğinde 5400 gün üzerinden hesaplanır. Engelli kişi ya da malulen emekli olacak kişi için en az 10 yıl hizmet süresi 1800 gün prim şartı aranır. 1800 günle malulen emekli olan kişinin ABO (aylık bağlama oranı) 1800 gün değil 5400 gün şeklinde hesaplanır.
Çalışma süresi dolduğunda da gereken başvuru yapılarak emeklilik için işlemlere başlatılabilir. Özel olarak tercih edeceğiniz birçok sigorta da engelliler için standart prosedürü uygular Ancak devlet emekliliğinde bu durum çok daha avantajlı hale getirilmiştir. Engelli emeklisi olan kişiler için birçok internet sitesinde sosyal gruplar vardır. Bu gruplarda ihtiyacınız olan bilgilere erişebilirsiniz. Ayrıca birçok şart malulen emeklilik için de geçerli olmaktadır.
Engelli Emekli Maaşı Ne Kadar?
Genelde engelli emekli maaşı 1500 TL olarak belirlenmiştir. (2021 için) Bu ücretlendirme herhangi bir koşul göz önünde bulundurulmaksızın gerçekleşmiştir. Bu yüzden emekli maaşı söz konusu olduğunda ciddi bir problemin de gündeme gelmesine neden olacak maaş hesaplamaları konusunda yanılma olmadan süreç ilerleyebilir. Öncelikle vergi dairesine başvurunun yapılması, sonrasında ise engel durumunun ilgili raporla tespit edilip, emeklilik başvurusu yapılması gerekecektir. Bağkur ve SSK için son derece önemli olan emeklilik şartları engelliler için de değişmektedir. Bu yüzden iyi bir araştırma yapılması son derece önemlidir.