• ALTIN (TL/GR)
    810,17
    % 0,26
  • AMERIKAN DOLARI
    13,5705
    % 0,46
  • € EURO
    15,3771
    % 0,20
  • £ POUND
    18,3708
    % 0,24
  • ¥ YUAN
    2,1365
    % 0,44
  • РУБ RUBLE
    0,1771
    % 1,00
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Fındık ve kivi üreticilerine sigorta uyarısı

Fındık ve kivi üreticilerine sigorta uyarısı

Soydan, oda binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, bölümde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyrettiğini, bilhassa fındık dallarında sıcağa bağlı erken uyanmalar olduğunu söyledi.

Zaman vakit 20 derecenin üstünde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle fındık dallarındaki yaprakların erken büyüdüğüne ilgi çeken Soydan, benzer durumun kivi bahçelerinde de olduğunu ifade etti.

Soydan, geride bıraktığımız haftalarda yağan karın fındık ve kiviye bir nebze de olsa iyi yaklaştığını fakat yetersiz olduğunu dile getirdi.

Gelecek aylarda mümkün kar yağışının don tehlikesini de yanında getirebileceğini kaydeden Soydan, “Bu yıl bilhassa fındık ve kivi üreticilerinin Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM) müracaat ederek bahçelerini sigortalatmaları ehemmiyet arz etmektedir. Bu yılki mevsim şartları TARSİM’in ehemmiyetini daha da artırmıştır.” dedi.

Soydan, kivide tarım sigortası amacıyla son müracaat tarihinin 21 Şubat, fındık amacıyla 11 Mart olduğunu belirtti. TARSİM’den oluşturulan sigortanın yalnızca zirai don amacıyla geçerli olmadığına işaret eden Soydan, sel ve heyelan gibi hallerde da yapımcıların bu sigortadan faydalanabileceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü de sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, fındık ve kivi üreticilerinin mümkün don riskine karşı bahçelerini sigortalatmaları ikazında bulundu.