Fırın Açmak Karlı Mı?
Fırın açmak karlı mı? Fırın, unlu mamül üretimi ve satışının yapılıp halka hizmet verildiği dükkanların ismidir. Çoğu fırın çok yüksek sermaye gereksinimleri ile açılabilmektedir. Bu yüzden, fırın açmak ve halka hizmet vermek yüksek sermaye ve özveri gerektiren bir iştir. Sokağa çıkma yasaklarında bile fırınların açık kaldığı veya üretime devam ettiği düşünüldüğünde, ne kadar özveri gerektiğini anlıyorsunuzdur umarım.
Fırın Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?
Günümüzde sıfırdan bir fırın açabilmek için en az 500 bin lira sermaye gerekmektedir. Söz konusu bu sermaye gereksinimi, fırın üretim alanının inşası, satış alanı ile ilgili gerekli dekorasyonların yapılması içindir ve tabi ki gerekli malzeme alımı için de sermaye harcamak gerekir. Tüm bunlar için 500 bin lira hatta 600-700 bin lirayı bulan sermaye gerekir.
- Bir fırın en az 500 bin lirayla açılabilmektedir.
- Üretim alanı da dahil olmak üzere, 30m2 ve günlük 4000 ekmek üretebilecek kapasitede bir fırın açmak 1 milyon TL’yi bulan bir sermaye gereksinimine mal olabilir.
Fırın Açmak İçin Gerekli Belgeler
Günümüzde sıfırdan bir ekmek fırını açabilmek için bazı belgeleri sağlamanız gerekmektedir. Bu belgelerle birlikte gerek belediye gerek kaymakama müracaat ederek gerekli başvuruları yapıyor ve tamamlıyorsunuz.
- Baca kurulum izni
- Ustalık Belgeniz
- Üretim kapasite raporu
- Adli sicil kaydınız
- Fırıncılar Odası’na kayıt belgeniz
- Bağ-kur giriş bilgileri
- İmza sirküsü
- Faaliyet belgeniz
- Kira kontratınız
- Yapı kullanma izin belgeniz
Yukarıdaki belgeler, fırın açmak için ilk etapta gerekli olan esas belgelerdir. Bunlarla belediyeye giderek başvurunuzu gerçekleştiriyorsunuz.
Fırın Ne Satar?
- Fırınlarda her türlü unlu mamüller satılabilir.
- Ekmek, börek, poğaça, simit, baklava vs satabilirler.
- Bazı fırınlar, meşrubat dahi satmaktadır.
Fırın Kar Marjı Ne Kadar?
Fırınlar ekmeği ortalama yüzde 50-60 arası bir kâr marjıyla satıyorlar. Yani bir ekmek ortalama 80 kuruş civarı bir rakama üretiliyor ve 2 liradan satılıyor. Baklava, börek ve poğaça gibi ürünlerde nispeten kâr marjı daha düşük yüzde 30-40 arası kâr marjıyla satılmaktadır.
Fırın Çalışma Saatleri
Fırınlar sabah saat 05.30 civarı üretim tesislerini açarlar. Ekmek üretimi bu saate başlar ve 06.00-06.30 gibi satışa başlarlar. Fırınların kapanma saatleri ise her fırına göre değişkenlik gösterir. Kimi fırınlar erkenden 19.00 gibi kapanırken, kimileri gece 00.00’ye kadar işletebilmektedir. Bu kapsamda personel masrafı çok fazladır diyebiliriz.
Fırın Ne Kadar Satış Yapar?
Fırınların günlük satışları değişir fakat standart bir konumda açılan fırınlar günlük en az 4000-5000 lira ciro yapabiliyor. Eğer iyi bir konumda açtıysanız bu durumda, 10 bin hatta 15 bin lirayı dahi bulabilen satış geliri elde etmeniz mümkündür.
Fırınlar Ne Kadar Para Kazanır?
Fırınların aylık kazançları son derece yüksektir. Günde 4000-5000 lira gibi çok yüksek satış rakamları yakaladıkları için doğal olarak çok para kazanırlar. Ortalama bir fırın, ayda 150 bin liraya kadar ciro yapabilir. Kazancı da bu ciroya göre şekillenecektir.
- Ayda 150 bin lira ciro yapan bir fırın, personel gideri, fatura ve odun giderlerinden sonra net 30-40 bin lira civarı para kazanabilmektedir.
- Çok iyi yerlerde açılmış, yüksek sermaye ile kurulmuş fırınlar ayda 100 bin liraya varan net kazançlar elde edebiliyorlar.
Fırın Açmak İçin KOSGEB Kredisi ve Hibesi
KOSGEB desteği ile Fırın açmak isteyen girişimciler unlu mamüller, hamur işleri, ekmek satışı yaparak gelir elde etmek için KOSGEB tarafından hibe veya kredi desteği ile sizleri hayallerinize bir adım daha yaklaştırmakta. KOSGEB ‘den faydalanmak için KOSGEB İş Planı Örneği ni titizlikle hazırlamalısınız. Her şey yolunda giderse KOSGEB den 50.000 TL ile 150.000 TL arasında fırın açmak için kosgeb hibesi alabilirsiniz. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Fırın Açmak İçin KOSGEB Destekleri Nelerdir? adlı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.