• ALTIN (TL/GR)
    810,17
    % 0,26
  • AMERIKAN DOLARI
    13,5705
    % 0,46
  • € EURO
    15,3771
    % 0,20
  • £ POUND
    18,3708
    % 0,24
  • ¥ YUAN
    2,1365
    % 0,44
  • РУБ RUBLE
    0,1771
    % 1,00
  • BITCOIN/TL
    569102,584
    % -0,16
  • BIST 100
    %

Hisse Senedi Hangi Parametrelere Göre Değerlenir?

Hisse Senedi Hangi Parametrelere Göre Değerlenir?

Hisse Senedi Hangi Parametrelere Göre Değerlenir?  

Hisse senetleri her gün pek çok yatırımcı tarafından tercih edilmektedir. Yatırım araçları içinde hemen her kesime hitap eden hisse senetleri yüksek gelir şansı ile son derece cazip olmaktadır.

Hisse Senedinin Değerine Etki Eden Parametreler

Hisse senetleri ülke ve dünya piyasalarının durumundan direkt olarak etkilenmektedir. Bu durumda hisse senetlerinin değerini etkileyen parametreler:

  • Küresel ekonominin durumu
  • Dövizin durumu
  • Ekonomik krizler
  • Enflasyon oranı

gibi parametrelerdir. Bu parametreler hisse senetlerinin değerlerini belirlemektedir.

Küresel Piyasaların Hisse Senetlerine Etkisi

Hisse senetleri dünyanın her yerinden firmaların hisselerini halka arz etmesiyle ortaya çıkmış bir yatırım aracıdır. Hisse senetlerinin değerlenmesi demek ilgili firmanın hisselerinin değer kazanması demektir. Firmaların hisselerinin değerlenmesi için bazı şatlar bulunmaktadır. Bunlar büyük oranda firmanın mali durumu ile ilgilidir.

Firmanın hisselerinin yükselmesi için stabil ve pozitif bir mali tablo çizilmesi önemlidir. Firmanın gelirlerinin düzenli olarak artması, borçlarının azalması, büyüme oranlarının üst üste pozitif rakamları görmesi firmaların hisselerinin değerlenmesini sağlamaktadır. Bu anlamda firmanın kalıcı ve stabil bir büyüme sağlayabilmesi için yatırımlarını düzenli ve kontrollü bir şekilde attırması gerekir.

Bunun yanında firmaya bağlı olamayan etkenler de bulunmaktadır. Bazı durumlarda hisselerin değerleri bir anda düşmektedir. Bu düşüşler piyasada yaşanan çalkantılar sonucunda olmaktadır ve firmanın etkileyebileceği bir durum değildir. Bu gibi gelişmeler halkın genel anlamda yatırım için güveninin azaldığını göstermektedir.

Yatırım için güvenilir bir ortamın olmaması salgın, savaş gibi durumlarda insanların nakit paraya ihtiyaç duymaları, ekonomik kriz durumlarında yatırıma ayrılabilecek miktarın düşük olması gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır. Böyle durumlarda pek çok kişi ellerinde bulunan hisse senetlerini satarak nakitle değiştirmektedir. Güven ortamı oluşana kadar hisse senetlerine olan talep azalacağı için genel anlamda fiyatlar düşmektedir.

Döviz İle Hisselerin İlişkisi

Dövizin ülkedeki durumu ekonomi ile yakından ilişkilidir. Özellikle yurt dışı ile bağlantısı yüksek olan ve pek çok sektörde yurtdışından alışveriş yapan ülkelerde dövizin değeri daha çok önem arz etmektedir. Bazı durumlarda döviz fiyatları kısa sürede önemli miktarda artabilmektedir. Bu artışlardan pek çok firma ve sektör olumsuz etkilendiği için ülkede döviz ile alım yapan sektörler de fiyatlarını arttırmaktadır.

Bu artışlar ile birlikte enflasyon da yükselmektedir ve pek çok sektörde ürünlere olan talepler düşmektedir. Fiyatlardaki artışlar firmaların maliyetlerini de büyük oranda arttırmaktadır. Maliyetlerin yıl içinde beklenmedik şekilde artmasıyla firmaların gelirleri de önemli oranda azalmaktadır. Durum böyle olunca firmaların büyüme oranları negatif yönde seyrederken yapılan yatırımlar da mecburi şekilde azalmaktadır.

Firmalardaki büyüme oranları ve gelir – kar durumları direkt olarak hisselerin değerlerini belirlediği için hisselerin düşmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Buna ek olarak dövizin sürekli olarak artış gösterdiği ya da çok hareketli olduğu durumlarda piyasalarda genel olarak bir güvensizlik durumu hakim olmaktadır. Durum böyle olunca işlem hacimleri düşmekte ve hisse senetlerine olan talepte düşüş yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak da hisse senetlerinin değerleri düşmektedir.

Ekonomik Krizler Hisse Değerlerini Düşürür

Ekonomik krizler piyasalardaki güven ortamının bir anda yok olmasına sebep olur. Pek çok yatırımcı iflas gibi durumlarla karşılaşmamak için piyasadaki yatırımlarını bozarak nakit tarafına geçmektedir. Durum böyle olunca hisselere olan talep bir anda ciddi olarak düşmektedir.

Talepte düşüş yaşanan tüm yatırım araçlarında olduğu gibi hisse senetlerinde de bu durumda ciddi değer kayıpları yaşanmaktadır. Bu krizler süresince iflas eden firmaları görmek de mümkündür. Firmaların iflas etmesi durumunda hisse senetlerinin tüm yatırımını kaybetmeleri de söz konusu olmaktadır.

Enflasyonun Etkisi

Enflasyon temel anlamda bir ürünün alınması için gereken maliyettir. Enflasyonun artması demek kişilerin alım gücünün düşmesi anlamına gelmektedir. Enflasyonun sürekli olarak artması piyasaları pek çok yönden olumsuz etkilemektedir.

Enflasyonun arttığı durumlarda firmalar için en gerekli kaynaklardan olan elektrik, doğalgaz, su gibi ürünlerin maliyetleri de artmaktadır. Durum böyle olunca firmaların yatırım yapmak için harcamaları gereken tutarlar büyük oranda artmaktadır. Yeni üretim tesisleri açarak yatırımlarını büyütmek isteyen pek çok firma bundan vazgeçer ve bu durum da piyasaların durgunlaşmasına sebep olur.

Borsada işlem hacmi azalır, hisselere ve borsaya olan talep azalır. Bunun bir sonucu olarak da hisseler değer kaybeder ve ekonomi makro anlamda küçülür.