İçerik
KGF ( Kredi Garanti Fonu ), maddi yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ ve KOBİ dışındaki işletmelere kefil olmasıyla kredi almalarını sağlamaktadır. Kuruluş şekli olarak anonim şirket yapısına sahip olup kefalet kuruluşudur. KGF kredi imkanı vermez fakat işletmelere kefil olarak bankalardan kredi alımını kolaylaştırmaktadır. Sunduğu imkanlar kamusal olmasıyla devlet tarafından da desteklenmektedir.
KGF’den Kimler Yararlanabilir;
İşletmelerini yenilemek, büyütmek veya maddi sıkıntılarını karşılamak isteyen KOBİ’ler
Nasıl Başvurulur;
KGF’nin ortağı olan Kredi verenden herhangi birine başvuruda bulunmalılardır.
Vadeler Ve Limitleri;
KGF kefalet ile kullanacak kredisi kullanılan kaynak ve faydalanılacak özelliğine göre kefaletin süresi ve tutarı değişkenlik gösterebilmektedir.
Öz kaynak kefaletlerinden sadece KOBİ ölçekli işletmeler faydalanıp, yararlanıcı başına 3 milyon TL’ye kadar kefalet verilebiliyor. İşletme kredilerinde 1 yıl ödemesiz olarak 5 yıla kadar, yatırım kredilerinde ise 2 yıl ödemesiz olarak 7 yıla kadar kefalet sağlanmaktadır.
Hazine destekli KGF kefaletlerinde ise; KOBİ içerikli işletmeler 50 milyon TL’ye kadar kefalet sağlanıp, KOBİ dışı işletmelerde 350 milyon TL’ye kadar kefalet kullanabilmektedir.
Hazine Destekli KGF Kefaletlerinde İşleyiş;
KGF’nin komisyonu kefalet miktarı üzerine yıllık %0,5 uygulanır.
KGF Kapsamında Olan Portföy Garantisi Sistemi (PGS) İşleyişi Şu Şekildedir:
Kefalet Verilen Kurumlar;
KGF Tarafında Anlaşmalı Bankalar;
Anadolubank, Akbank, Garanti Bankası, Fibabank, Denizbank, Kuveyttürk, ING, Ziraat bankası, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası…
Ayrıca başvuru için bu bankalara gidilip başvuru yapılabilir. Maddi yetersizlik dolayı kredi alamayan girişimciler için sağlanan KGF kefalet kredisinden yararlanabiliyor. Bu sayede girişimci sayısının artmasına sebep olmaktadır. Ülke ekonomisine ve girişimcilerin maddi anlamda kalkınmasını sağlamaktadır.