İçerik
Kosgeb desteği ile iş kurmak isteyenler tam da istediği tarzda bir yazımız sizi bekliyor olacak. Eğer bir iş kurmak için sermayeniz yok ise KOSGEB destekleri ile hayalinizdeki işi kurabilir veya hali hazırda olan işletmenizi KOSGEB ile daha ileri bir seviyeye getirebilirsiniz.
Sermayeniz Yok İse Kosgeb Var
Param yok ve Kosgeb desteği ile bir yapabilir miyim diye soru soruyorsanız gerekli şartları ve projeleri sunduğunuz sürece istediğiniz ve hayalinizin olan işi kurabilirsiniz. Üstelik bunun için hiçbir ön şart yok. Sadece yapacağınız işi güzel projelendirmek. Siz yeter ki doğru sektörde doğru proje ile başvuru yapın. Başvurunuzun olumlu sonuçlanma ihtimali çok yüksek olacaktır.
Kosgeb in amacı ekonomiye katkı sağlayabileceğini kanıtlayan her bireye destek vererek kalkınmayı ve üretimi güçlendirmektir. Güzel bir projeniniz veya çok ufak bir sermayeniz var ve bir sektörde ustalık belgenizi olduğunuzu düşünelim. KOSGEB için biçilmiş kaftansınız tabiri caizse. İşin sürdürülebilirliğini ustalık belgeniz ile bir nevi garanti etmiş oluyorsunuz.
Yeni girişimci olacak kişilere verilecek bu destekler sanıldığı gibi yeni işyeri açmak isteyenlere iş yeri açma parası olmayıp asıl amaç girişimciler için devlet desteği dir.
Girişimci desteğinin amacı girişimciliğin desteklenmesi, üretimin güçlenmesi, başarılı işletmeler yaratabilmek için bir devlet desteğidir. Kosgeb tarafından verilen yeni girişimci desteği belirli sürelerde verilmekte olup bu desteklerden nasıl faydalanabileceğini anlatacağız.
Öncelikle belirli dönemlerde açılan KOSGEB HİZMET MERKEZLERİ tarafından yapılacak olan uygulamalı girişimcilik eğitimlerinize katılmanız ve bu eğitimden sertifikanızı almanız gerekmektedir. KOSGEB hangi konulara destek vermektedir.
Yapacağınız ilk öncelik başvurunuzu yapman ve KOSGEB den onay almak olacaktır.
Kosgeb’e yapmış olduğunuz Yeni Girişimci Desteği evraklarınız ön değerlendirilmeden geçirilip kurula sevk edilecektir. Kurum tarafından ilk önce ürün tespit işlemi yapılır ve güncel bütçe durumuna göre uygun görüldüğü taktirde destek ödemesi yapılmaktadır.
Toplamda 60.000 TL destek sunmaktadır. Bu destekler girişimciye göre farklılık göstermektedir. Engelli girişimci veya kadın girişimci lerin destek oranları desteklenecek bölgeye göre biraz az daha yüksek olacaktır.
Kosgeb ile destek alabilmeniz için yeni girişimci olmak ve belirlenen sektörlerde iş yeri açmak gerekmektedir. Mağaza açmak, Bakkal açmak, Kırtasiye açmak gibi çok farklı sektörlere destek verdiği gibi tarım ve hayvancılıkla alakalı sektörlerede kosgeb desteği bulunmaktadır. Yazılarımızda hep destek kelimesinden bahsediyoruz. Onu da açıklayalım. Kosgeb desteği demek şu parayı al ne yaparsan yap olayı değildir. KOSGEB kurallarına göre harcama yapabilir ve işiniziz sürekli takip altında olacağını bilmeniz gerekmektedir.
Yıllardır KOSGEB ile binlerce kişi iş yeri sahibi oldu. Farklı farklı sektörlere yönelen bu girişimciler de kosgeb desteğinden faydalanılarak en çok hangi iş yapıldı merak konusu olmuştur. Bu sektörlerin ilki Cafe açmak olmuştur. Kosgeb desteği ile cafe açmak konusunda galiba ülkemizde binlerce örnek görebilmekteyiz. Gıda sektörünün sürdürülebilirliği düşünüldüğünde birincil ihtiyaçlarımızın başından gelmesinden dolayı KOSGEB Cafe açmak isteyen girişimcilere destek vermiştir. Bir diğer iş kolu ise kosgeb desteği ile bayilik almak olmuştur. Kosgeb desteği ile bayilik almak iyi bir ön araştırma ve proje yapmanız gerekmektedir. Alacağınız bayiliğin yani diğer adıyla franchise desteği için girişimcisi olacağınız sektörü iyi bir analiz etmek gerekecektir. Yiyecek sektörü , Gıda sektörü , ayakkabı satışı, tekstil ürünleri satışı gibi çok farklı kategoride bayilik veren firmalar ile görüşme yapıp karlılık oranına göre ve işin devamını kesinleştirebileceğiniz sektöre yönelmenizi tavsiye ederiz. Kosgeb desteği ile çok sayıda girişimci bu desteklerden faydalanmıştır.
Kosgeb desteği ile kredi kullanmak isteyen girişimcilerin öncelikle bilmesi gereken desteği alabilmek için az da olsa sermayeniz olması gereklidir. Örnek verecek olursak destek almanız gereken sektör açılış maliyetiniz 120 bin tl sermayeli bir işyeri açacak iseniz 30 bin tl gibi bir kısmı sizde bulunması gereklidir. Kosgeb bu sermayeye 90 bin tl destek sunar. Yazımızda daha önceden belirttiğimiz gibi iş yerini açmadan Kosgeb destek vermemektedir. Alınacak ürünlerinizi proforma fatura ile belgeleyip sonrasında hesabınıza yatırılacaktır. İlk etap şartlarını sağladığınız taktirde desteklerden faydalanmak için diğer şartlar şu şekildedir ;
Devlet desteği ile verilen Kosgeb İş Yeri Açma Kredisi ve hibelerine www.kosgeb.gov.tr sitesini takip ederek başvurularınızı ve kontrollerinizi yapabilirsiniz. Belirttiğimiz site kosgebin resmi web sitesi olup kosgeb hibe kredisi başvurusu hakkında daha detaylı bilgileri bulabilirsiniz.