Kredi Masrafları Nelerdir?
Kredi masrafları nelerdir? Bankadan henüz yeni kredi alacak olan bireyler, bankaların kendilerinden tahsil edecekleri kredi masrafları hakkında yeterli bilgi sahibi değiller. Pek çok kişi, kredilerden sadece faiz alındığını başka hiçbir masraf ödenmediğini sanıyor. Oysaki bankadan kredi aldığınızda, faizden tutun vergilere kadar, dosya masrafı, tahsis ücreti gibi pek çok ücret talep ediliyor ve bu ücretlerin tamamı kredi masraflarına dahil ediliyor. Özellikle uzun vadeli kredi aldığınızda bu masraflar epey yıldırıcı olabiliyor.
Kredilerden Alınan Masraflar
· Faiz
· Vergi
· Kredi Tahsis Ücreti
· Dosya Masrafı
· Hayat Sigortası Masrafı
Faiz
Bankanın verilen kredi karşılığında sizden talep ettiği ücrettir. Vade uzadıkça alınan faizin miktarı da artar. Faiz hem bankanın kar etmesi için hem de bankanın kendi borçlu hesaplarına yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için aldığı bir ücrettir. Talep edilecek faiz tutarı, o anki piyasa koşullarına ve bankanın yükümlülüklerine göre artıp azalabilir.
· Ortalama ihtiyaç kredisi yıllık faiz oranı %20.00
· Ortalama konut kredisi yıllık faiz oranı %17.00
· Ortalama taşıt kredisi yıllık faiz oranı %19.00
Vergi
Bankalar verdikleri kredilerden vergi ödemekle yükümlüdür. Bu vergi oranı, size ek maliyet olarak yansıtılır. Vergi oranı, krediden alınan toplam faiz tutarının yüzde 15’i kadar tahsil edilmektedir. Örneğin bir kredi ürününde toplam 10.000 TL faiz ödediyseniz, 1.500 TL de KKDF adı altında kredi kaynak kullanımı destekleme fonuna vergi ödemesi yaparsınız.
· KKDF, konut kredilerinde alınmamaktadır. Fakat ihtiyaç ve taşıt kredilerinde alınır.
· 100.000 TL taşıt kredisi çektiğinizi varsayalım, banka 3 yıl vadede sizden toplam 60 bin TL faiz talep ettiyse vergi dahil maliyetiniz 169 bin liraya çıkacaktır.
Kredi Tahsis Ücreti
Kredi tahsis ücreti, kredilerin hesabınıza tanımlanması için alınan ücrettir. Genelde bankacılık geliri düşük, faiz oranları yerlerde olan ülkeler tarafından çıkarılmış ve tüm dünyaya yayılmıştır. Böylece banka hiçbir faiz geliri elde etmese dahi, bu masraf ücretinden gelir elde edebiliyor. Söz konusu masrafın oranı, çekilen kredi tutarının %0,5’i kadardır. 100 bin TL kredi için 500 TL tahsis ücreti ödersiniz.
Dosya Masrafı
Dosya masrafı da yine tahsis ücreti gibi %0,5 oranında tahsil edilen bir masraftır. 100 bin liralık kredide 500 lira olarak tahsil ediliyor. Hemen her banka bu masrafı talep eder.
Hayat Sigortası Masrafı
Yine pek çok bankanın talep ettiği masraf türlerinden biri daha. Eskiden, vefat ettiğinizde veya krediyi ödeyemeyecek vaziyete geldiğinizde borç bankaya kalırdı. Bu gibi nedenlerden dolayı pek çok banka iflas etti. Bu nedenle tüm dünya çapında uzun süredir hayat sigortası masrafı uygulanmaktadır. Hayat sigortası sayesinde, vefat etseniz, işsiz de kalsanız, iş göremez dahi olsanız sigorta sizin tüm masraflarınızı karşılamakta ve krediyi ödemektedir. Böylelikle ne ailenize ne de başka birine bir borç yükü bırakmıyorsunuz. Masrafın miktarı, herkese göre değişkenlik göstermektedir.
· Standart bir insan 20 bin liralık kredi için ortalama 100-200 TL arası hayat sigortası masrafı ödemektedir.
· Çeşitli hastalıklara sahip olan, iş göremez olan, malül veya emekli olanlar aynı miktarda kredi için 800 liraya varan sigorta primleri ödemesi gerekebiliyor.
· Sigorta primleri ödenmediği takdirde banka tarafında kredi başvurusu kabul olmuyor.
· Kişi ağır bir hastalığa yakalanmışsa bu durumda krediyi alması için 1,500 liraya varan sigorta primleri ödemesi gerekebilir.