Tıp alanında eğitim almak isteyen birçok öğrenci hem yüksek kariyer imkânı hem de ürolog maaşları nedeniyle nasıl ürolog olunur? Sorusuna cevap aramaktadır. En fazla para kazandıran meslek grupları arasında yer alması ve tıp alanında iyi bir kariyer imkânı sunması nedeniyle, birçok gencin hayalini süsleyen üroloji uzmanlığı uzun bir eğitim sürecinin ardından yapılabilecek işlerden biridir.
Nasıl Ürolog Olunur?
Ürolog olmak için, 6 yıllık tıp fakültesi eğitimini tamamlamak gerekir. Bunun yanı sıra 4 yıllık üroloji uzmanlık eğitiminin tamamlanması ve bu süre zarfında asistan doktor olarak görev alınması gerekmektedir. Yani ürolog olabilmek için, 10 yıllık bir eğitim sürecine ihtiyaç duyulmaktadır.
10 yıllık eğitimin ardından üroloji uzmanları 2 yıl boyunca yan dallarda eğitim alarak yardımcı üroloji uzmanı olarak görev yaparlar. 2 yıllık yardımcı üroloji uzmanlığı görevinin ardından, üroloji uzmanı sıfatını kazanarak meslek hayatına devam ederler.
Üroloji Doktoru Tarafından Muayene Edilen Bir Hasta
Üroloji Uzmanları Ne İş Yapar?
Üroloji uzmanlarının görev ve sorumlulukları, görev aldıkları hastanelerde şu şekildedir;
Hastanın geçmiş tıbbi hikayesini dinleyerek, şikayetleri konusunda teşhis koymak için gerekli test ve tetkikler ister. Gelen sonuçlara göre hastanın fiziki muayenesini yaparak, hastalığın tanısı ve tedavisi için ilk adımı atmak ürologların görevleri arasındadır.
Hastalara tıp dilinden uzak bir şekilde hastalıklarının seyri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verirler.
Erkeklerde kısırlık tedavisi üzerine çalışmalar yaparak, çocuk sahibi olmak isteyen erkeklere tıbbi çerçevede yardımcı olurlar.
Cerrahi ve medikal tedavi yöntemleri uygulamasında gerekli adımları atarlar.
İdrar kaçırma ve cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisinde, ürologlara önemli görevler düşmektedir.
Üroloji dalında gerekli olan cerrahi ameliyatlar, ancak üroloji uzmanları tarafından yapılabilmektedir. Bu nedenle bu alanda önemli görev ve sorumluluklar üstlenirler.
Hastalığın tedavisinde ortaya çıkabilecek riskler hakkında hasta ve hasta yakınlarına bilgi vermek, doğumsal enfeksiyonlar ve patolojiler konusunda tedavi seçenekleri sunmak, ürologların görevleri arasında yer alır.
Böbrek taşı ameliyatları ve taş kırma işlemleri gibi tedavi seçenekleri de ürologların görevleri arasında yer almaktadır.
Penis, prostat, testis, mesane ve böbrek gibi organların fizyolojik ve anatomik bozukluklarının tedavisi için gerekli uygulamaları hayata geçirirler.
Ürolog Maaşları Ne Kadar?
Yardımcı üroloji uzmanı olarak görev yapan ürologlar, bağlı bulunduğu hastanelerin para politikalarına göre ortalama 8.000 ile 10 bin TL arasında maaş alırlar. 2 yıllık yardımcı üroloji uzmanlığını tamamlayarak üroloji uzmanı olarak görev yapan ürologlar ise, aylık ortalama 17 bin Türk Lirası maaş alırlar. Uzman ürologların alacağı maaşlar, özel ve devlet hastanelerine göre farklılıklar göstermektedir. Mesleğinde yüksek ihtisas yaparak hastanelerde yönetici konumunda olan ürologların alacakları maaş, 25.000 TL üzerine kadar çıkabilmektedir.