• ALTIN (TL/GR)
    810,17
    % 0,26
  • AMERIKAN DOLARI
    13,5705
    % 0,46
  • € EURO
    15,3771
    % 0,20
  • £ POUND
    18,3708
    % 0,24
  • ¥ YUAN
    2,1365
    % 0,44
  • РУБ RUBLE
    0,1771
    % 1,00
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Parayı Faize Yatırmak Mantıklı mı?

Parayı Faize Yatırmak Mantıklı mı?

Parayı Faize Yatırmak Mantıklı mı?

Parayı faize yatırmak mantıklı mı? sorusu, belirli bir birikime sahip olan ve bu birikimini yatırıma dönüştürmek isteyenlerin sıklıkla dile getirdiği sorulardan biri olarak dikkat çekiyor. Bununla beraber ev almak mı faize yatırmak mı? Altın almak mı faize yatırmak mı? soruları da bireyler tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Sizler için tüm bu soruların ve çok daha fazlasının yanıtını bulabileceğiniz kapsamlı bir içerik hazırladık. Gelin faize para yatırmak ile alakalı merak edilen bu soruların cevaplarına hep beraber bakalım.

Parayı Faize Yatırmak

Parayı faize yatırmak, halk arasında sıkça kullanılan bir kavramdır. Burada kasıt bankaların vadeli mevduat hesaplarını kullanmaktır. Bankalar, müşterilerine vadeli hesap açarken belirli bir faiz garantisi sunarlar. Bireyler ya da firmalar, fon fazlalarını bankaların vadeli hesaplarında değerlendirebilirler. Böylece eldeki birikimleri yatırıma dönüştürme fırsatı doğar. Paranın cari hesapta kalmasının bireyler veya firmalar için bir getirisi olmayacaktır. Banka, cari hesapta bulunan müşteri mevduatlarının tamamını kullanma hakkına sahiptir. Oysa faizli hesaplarda bulunan mevduat, banka tarafından müşterinin izniyle değerlendirilir ve bu değerlendirme sonucunda müşteriye faiz getirisi sunulur.

Vadeli hesaplara yatırım yapmak ya da diğer bir adıyla faize para yatırmak, özellikle son yıllarda sıkça tercih edilen bir yöntem hâlini almıştır. Paranızı faizli hesaplarda değerlendirmek için herhangi bir bankaya giderek vadeli hesap açmak istediğinizi beyan edebilirsiniz. Banka, vadeli hesaplarla alakalı faiz oranları ile ilgili sizi bilgilendirecektir. Bankalarda gecelik faiz, haftalık faiz, aylık faiz, esnek vadeli faiz, 3 aylık vadeli mevduat hesabı, 6 aylık vadeli mevduat hesabı, 1 yıllık vadeli mevduat hesabı gibi farklı seçenekler bulunmakta ve size sunulacak faiz oranında bu vadelere göre bir takım farklılıklar meydana gelmekte. Genel olarak vade gün sayısı arttıkça elde edeceğiniz faiz geliri de artış gösterecektir.

Parayı Faize Yatırmak Mantıklı mı?

Parayı faize yatırmak kavramından kısaca söz ettikten sonra parayı faize yatırmak mantıklı mı? sorusunun yanıtına geçelim. Bu hususta önemli olan parayı faize yatırma dışında elinizde hangi alternatiflerin olduğudur. Birazdan ev almak mı faize yatırmak mı? gibi farklı alternatiflerin yer aldığı konulara da değineceğiz. Elinizde daha iyi bir alternatif olmadığı müddetçe parayı faize yatırmak mantıklı mı? sorusunun yanıtı evettir. Paranızı evinizde, iş yerinizde, kasada ya da vadesiz hesapta tutmanın hiçbir getirisi olmayacaktır. Ayrıca banka dışındaki alternatiflerde bir de kaybolma, çalınma, hasar görme ve yıpranma gibi durumlar da söz konusudur. Bankada tutsanız dahi vadesiz hesapta tutmanız halinde paranızda bir artış meydana gelmez. Aksine artabilecek enflasyonla beraber paranızın gerçek değerinde düşüş dâhi olabilir; bu nedenle genel itibarı ile parayı faize yatırmak mantıklı mı? sorusunun yanıtı evet mantıklıdır şeklindedir.

Birikimleriniz ne kadar fazlaysa paranızı faize yatırmak da o derece faydalı olacaktır. Zira vadeli hesaplarda tutar arttıkça faiz getirisi de buna bağlı artar. Benzer şekilde vadeli hesapta tutmadığınız paranız ne kadar çoksa, vazgeçtiğiniz faiz getirisi de o kadar artmış olacaktır. Birikiminizi kısa vadede kullanacak olsanız bile bankaların buna özel vadeli bankacılık enstrümanlarından faydalanabilirsiniz. Bankalar, kısa vadede kullanılacak paralar için günlük ya da gecelik faiz hesapları ile müşterilerine hizmet sunmakta. Örneğin; ev almak için bir birikiminiz varsa ve bu birikiminizi kısa sürede yatırıma dönüştüreceğiniz için vadesiz hesapta bekletiyorsanız önemli bir gelirden feragat ediyorsunuz demektir. Zira paranızı cari hesapta tutmak yerine günlük, gecelik ya da haftalık vadeli hesaplarda değerlendirebilirsiniz.

Ev Almak mı Faize Yatırmak mı?

Belirli bir birikimi olan bireyler uzun yıllardan beri hep ev almak mı faize yatırmak mı? sorusuna yanıt aramakta. Bu soru daha çok ev alabilecek kadar birikimi olan kişiler tarafından dile getiriliyor. Ev alıp kiraya vermek, en eski yatırım yöntemlerinden biri olarak günümüzde bile geçerliliğini koruyor. Ev alıp kiraya vermek çift taraflı fayda sağlayan yatırım araçlarından biridir. Zira hem aldığınız evden kira geliri elde etmiş, hem de evin değerinin artma olasılığına karşın geleceğe yatırım yapmış oluyorsunuz. Kendi başına faydalı bir yöntem olarak görülen bu sistem, faize para yatırılma yöntemiyle sıkça karşılaştırılmakta. Bu başlık altında faize yatırmak mı ev almak mı? sorusunun yanıtını inceliyor olacağız.

Ev almak mı faize yatırmak mı? sorusunun yanıtı satın alınacak eve ve dönemlik faiz oranlarına göre değişkenlik gösterecektir. Örneğin; gelişime kapalı, ileride prim yapmayacak bir yerden alacağınız evin uzun vadede size bir getirisi olmayacak, bu evden elde edeceğiniz kira geliri de beklentilerin altında olacaktır. Oysa gelecekte revaçta olacağına inandığınız bir lokasyondan ev almak uzun vadede size ciddi getiriler kazandırabilir. İlk örnek ölü yatırım gibi tanımlanabilirken ikinci örneğimiz fırsat yatırımına güzel bir örnek teşkil etmektedir.

Para ile ev almak mı daha kârlı yoksa faize yatırmak mı?

Ev almak ve faize para yatırmak arasında kalındığında elinizdeki parayla alabileceğiniz evleri birbiri ile kıyaslamalı ve alacağınız evi ne kadar kiraya verebileceğinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Bunu bir örnekle ifade etmeye çalışalım. Şu an bankaların faiz oranları yıllık %17 ile %19,50 arasında değişim göstermekte. Örneğin; 250.000 TL’lik bir birikiminiz olduğunu varsayalım. Paranızı 32 gün esnek vadeli hesaplarda değerlendirmeniz halinde bankanın faiz oranına göre 32 günün sonunda ortalama 4.000 TL faiz geliri elde etmiş olursunuz. 250.000 TL’ye satın alabileceğiniz evlerin aylık kira getirisini de göz önünde bulundurun. Türkiye’deki kira fiyatlarına bakıldığında 250.000 TL değerindeki bir evden aylık 4.000 TL civarı kira geliri elde etmek şu an için neredeyse imkânsızdır. Bu yönüyle bakıldığında parayı faize yatırmak ev almaktan daha mantıklı görünmekte.

Ev almanın faize para yatırma karşısındaki üstünlüğü ise daha çok gelecek planlamasına dair. Zira doğru bir yerde ve doğru zamanda alacağınız bir ev, size kısa vadede daha büyük getiri sağlayabilir. Örneğimiz üzerinden devam edelim. Faiz oranlarının değişmeyeceğini, değişse bile bu değişimin marjının düşük olacağını varsayalım. Aylık getirisini her ay alıp anaparanızı yine faizli hesabınızda tutarsanız yıl sonunda ortalama 48.000 TL’lik bir faiz kazancınız olur. Eğer doğru bir lokasyon seçip ileride değerlenecek bir ev satın alırsanız 1 yıl içerisinde ev fiyatlarının da artmasıyla beraber 48.000 TL’den daha yüksek bir gelir elde etmeniz de muhtemeldir. Bu açıdan bakıldığında ise ev almanın daha mantıklı olduğunu görüyoruz.

Verdiğimiz örneklerden de anlaşılacağı üzere bazı dönemlerde ev almak, bazı dönemlerde ise faize para yatırmak daha mantıklı sonuçlar doğurmakta. Dolayısıyla ev almak mı faize yatırmak mı? sorusunun yanıtı da buna bağlı olarak değişebilmekte. Görüldüğü üzere kısa vadede faize yatırmak, uzun vadede ise ev almak daha mantıklı gibi görünüyor. Burada dikkat etmeniz gereken husus, evi değerlenme olasılığı yüksek bir bölgeden satın almaktır. Aksi takdirde kısa vadede de uzun vadede de faize para yatırmanın ev almaktan daha faydalı olacağını söylememizde fayda var. Ev alma konusunda çevrenizin olması, öngörülerinizin güçlü olması gibi etkenler sizi üstün kılacaktır. Aksi takdirde sırf paranız o eve yettiği için ev alıp kiraya verirseniz faiz getirisinden daha az bir getiriye razı olmak durumunda kalmış olacaksınız.

Altın Almak mı Faize Yatırmak mı?

Altın almak mı faize yatırmak mı? sorusu da en az bir önceki başlığımız kadar merak edilmekte. Altın fiyatları ülkemizde uzun vadede sürekli bir yükselişte. Ayrıca Türkiye’de altının belirli bir fiyata ulaştıktan sonra bir gün mutlaka yine o fiyata gelecek olması da bilinen bir gerçek. Durum böyle iken altının orta ve uzun vadede kazançlı bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz. Ani bir ihtiyacınız olmayacaksa paranızı altına çevirmek her zaman kârlı bir strateji olacaktır. Ayrıca bankalarda TL hesaplar gibi altın hesapları için de vadeli hesap seçeneği bulunmakta. Vadeli altın hesabı ile vadeli TL hesabı arasında ise ciddi bir getiri farkı söz konusu. Altın hesaplarının faiz getirisi oldukça azdır (vadeli TL hesaplarıyla kıyaslandığında) Bu da paranızı altına çevirirken vadeli hesaplardan büyük bir getiri beklememeniz gerektiğini ortaya koyar. Burada amaç vadeli altın hesabından faiz geliri elde etmekten ziyade altının yükselmesini beklemektir.

altin almak

Parayı altına yatırmak mı daha kârlı faize yatırmak mı daha kazançlı?

Altın fiyatlarında meydana gelen ciddi bir artış, vadeli TL hesaplarına kıyasla daha yüksek bir gelir elde etmenizi sağlayabilir. Ne var ki altın her zaman yükselme eğiliminde değildir. Bazı dönemlerde altın fiyatlarında ciddi bir daralma olduğu da bilinen bir gerçek. Eğer paranızı altına çevirirken uzun vadeli düşünmüyorsanız daha az kâr elde etme, hatta zarar etme ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.

Altın almak mı faize yatırmak mı? sorusu temel olarak konut alma örneğiyle örtüşüyor. Yalnızca altın fiyatlarındaki azalma ihtimali, evin değerinin düşme ihtimalinden çok daha yüksek. Dolayısıyla kısa vadeli bir yatırım aracı arıyorsanız paranızı faize yatırmanız daha risksiz olacaktır. Ayrıca altın fiyatlarını takip etmek, ani düşüşlerde bozdurup yükselme eğiliminde olduğunda alabilmek de son derece faydalıdır. Böylece artış ve azalışlardan kazanç elde etmek mümkündür. Bunun için bankanızın internet ya da mobil bankacılık servislerini kullanabilirsiniz. Alım satım yaparak vadeli TL faizinden daha yüksek bir gelir elde etmeniz de mümkün. Bu konuda kendinize güveniyor ve piyasayı her daim takip edeceğinizi düşünüyorsanız altının kısa vadede de etkili bir yatırım aracı olduğunu söyleyebiliriz.

 

* Maaş Alınan Bankadan Kredi Çekmek hakkında bilgi için tıklayınız.