SGK rapor parası bir diğer adıyla SGK iş göremezlik raporu uyarınca verilen rapor parasını sorgulamak için pek çok yöntem mevcut. Rapor parasını hak etme durumu kişinin hastalığına, tedavi sürecine ve kullanılan ilaçlara direkt olarak bağlıdır.
Rapor parasına başvurarak hak talep edebilmek için de devletin belirlediği bazı şartlar mevcut. Bu şartları sağlayan kişilerin rapor parasına başvurması mümkün.
Rapor Parası Kimlere Verilir?
Rapor parası belirli sebeplerden dolayı çalışamaz duruma gelen kişilere verilmektedir. Bu iş göremezlik durumunun kabul edilmesi için belirli şartlar aranmaktadır. Başvuru yapabilecek kişiler ve durumlar:
İş kazası yaşayarak çalışamaz duruma gelenler
Hamile kadınların doğum sırasında çalışmadığı günler yerine
Mesleği sebebiyle hastalığa yakalanan kişilerin çalışamama durumunun oluşması
Çalışmaya belirli bir ara verilmesi gereken durumlarda
Rapor parası için başvuru yapmak kolaydır ancak önemli olan bu başvurunun kriterlere uygun olacak şekilde yapılması ve kabul edilmesidir. Başvuru sırasında dikkate alınan birden fazla kriter mevcuttur. Bu kriterlerin başında kişinin iş göremezlik durumunu kanıtlar nitelikteki raporun uzman bir doktor ya da heyet tarafından onaylanmış olması gelmektedir.
Son yıllarda hastanelerde yanlış raporların hazırlanması üzerine devlet özel hastanelerden gelen heyet raporlarını kabul etmemektedir. Bu şekilde iş göremezlik raporu almak isteyen vatandaşların belirlenen devlet hastanelerine giderek kurula başvurmaları gerekmektedir. Bu kuruldaki doktorlar kişinin iş göremezlik durumunu farklı yönlerden değerlendirerek karara bağlamaktadırlar.
Yine başka kriterlerden biri de başvuru sahiplerinin başvuru tarihinden önceki yıl içinde en az 90 günlük prim ödemelerinin olması gerekir. Bu şartı sağlamayan kişilerin başvuruları olumsuz sonuçlanmaktadır.
Kendi mesleğini icra ederek bağımsız çalışan kişilerin belirli rahatsızlık durumlarında rapor parası alabilmeleri için yatarak tedavi sürecini gerektiren bir rahatsızlık gerekmektedir. Hamilelik durumu bu şartların dışındadır .
Rapor Nasıl Alınır?
Kişinin iş göremezlik raporunu almak için devletin belirlediği tam teşekküllü hastanelerden birine başvurması gerekir. Burada bir heyet gelen başvuruları incelemektedir.
Hastanelerde bulunan heyet her bölümden en az 1 adet uzman doktor barındırmaktadır. Kişinin şikayetleri doğrultusunda iş göremezlik durumu incelenerek karara bağlanmaktadır. Bu karar devlet hastanelerinin SGK ile bağlantılı sistemleri aracılığı ile direkt olarak aktarılmaktadır. Başvuru sahibinin rapor parası alma hakkı olması durumunda bu rapor SGK tarafından direkt görüntülenmektedir.
Rapor Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
İş göremezlik raporunun tam teşekküllü bir hastaneden alınması sonrasında bu raporun işverene teslim edilmesi gerekir. Bu noktada işveren, çalışan adına raporun teslimini sağlayacaktır. İşveren raporu e-rapor sistemine yüklemekten sorumludur. Bu işlemin en fazla 5 gün içinde yapılması gerekmektedir. Aksi taktide işveren adına cezai işlem uygulanır.
Rapor sisteme yüklendikten sonra SGK tarafından inceleme başlatılır. Verilen raporun şartlara uygun olduğu onaylanırsa kişiye ne kadar ödenek çıkarılacağı belirlenir. Bu ödenek tutarı başvuru için rapor teslimi işveren tarafından yapılsa da işverene bağlı olmamaktadır. Ödeneğin belirlenmesi ve onaylanmasından sonra tutarın ödenmesi yine rapor sahibinin hesabına yapılmaktadır.
Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Rapor parası için başvuru yapıldıktan sonra belirli bir süre boyunca bu onaylanma süreci devam etmektedir. Bu süre genellikle başvurularda 2 hafta olsa da farklı sebeplerden dolayı süre uzayabilmektedir. 2 haftalık süre iş günlerinde geçerlidir ve resmi tatiller dahil değildir.
Rapor parası başvurusunun durumunu öğrenmek için birden fazla sorgulama yöntemi mevcuttur. Bu yöntemler arasında en çok bilinen telefon ile yapılan sorgulamalardır. Alo 170 hattı ile bu gibi SGK hizmetlerini veren devlet bu hat üzerinden sadece rapor parası sorgulama işlemini değil diğer SGK bilgilerini sorgulama işlemlerini de sağlamaktadır.
Alo 170 hattında bağlanan sekreter ile yapılan görüşmede kimlik bilgilerinin verilmesi zorunludur.
Buna ek olarak E – devlet kapısı üzerinden de rapor parası sorgulamak mümkündür. Bu rapor parası sorgulama işlemleri için öncelikle E – Devlet kapısına giriş yapın. Giriş işlemini tamamladıktan sonra “4A / 4B iş göremezlik belgesi sorgulama” sayfasına giderek başvurunun ne zaman yapıldığı, değerlendirmenin hangi aşamada olduğu gibi bilgilere erişmeniz mümkündür. Bu yöntemler en sık kullanılan sorgulama yöntemleri arasındadır.