İçerik
Günümüz dünyasına baktığımız zaman gelişen ve gelişmekte olan ülkeler için gerekli olan meslek grupları arasında sosyal hizmetler uzmanı mesleği yer almaktadır.
Sosyal hizmetler uzmanı insanın yaşamını olumsuz yönde etkileyen şartlar ve problemler başta olmak üzere bunlardan etkilenen yardıma muhtaç olan insanlara hizmet etmektedir.
Sosyal Hizmetler Uzmanı Nasıl Olunur? Ne iş Yapar
Son zamanlarda yapılan analizlere göre sosyal hizmet uzmanlarının %14’ü devlette, %13’ü ise ayaktan sağlığında sosyal hizmetler uzmanlığında ve kalan %18’inin ise çocuk ve aile hizmetlerinde çalıştığı söylenmektedir. Aynı zamanda bu uzmanlar doğrudan müşteriler ile temas kurmakta ve diğer kurumlarla çalışarak özel kamu kurum ve kuruluşlarında yer alabilmektedir.
Sosyal hizmetler uzmanı olabilmek için öncelikle bir lisans derecesini iyi bir şekilde bitirmek gerekir. Burada alınan bu eğitim sosyal çalışma süresince bir kariyer için gereken minimum eğitim olarak bilinmektedir. Çoğu sosyal hizmet uzmanı daha çok sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji alanında önemli olan meslek grupları ile ilgili bir alanda yüksek lisans derecesi yapmaktadır.
Çünkü Sosyal Hizmet Alanında bir Yüksek Lisansın tamamlanması çok önemlidir ve iki yılınızı almaktadır. Burada bu eğitime ek olarak aynı zamanda 900 saate kadar denetimli staj yapma zorunluluğu vardır. Buralardan mezun olan kişiler sosyal hizmet uzmanı olarak mezun olurlar.
Çağımızın önemli meslek grupları arasında yer alan sosyal hizmetler uzmanlığı aşağıdaki gibidir;
Öncelikle toplumda sorun yaşayan gruplarla birlikte çalışmalar yaptıktan sonra yaşanan sorunların temelini ortaya çıkarırlar.
Toplum nazarında elde ettiği veriler doğrultusunda bunlara ek olarak hizmetler sunarlar.
Bireylerin problemini ortadan kaldırmak amacıyla onlara yönelik çalışmaları yaptıktan sonra onlara özgüven sağlamak.
Engelli çocuğu aile bireyleri ile görüşmeler yapıp tüm ailenin engelli aile üyesinin sorumluluğunu üstlenmesini sağlarlar.
Bu tür ailelere ev ziyaretleri yaparak onların kurum tarafından sağlanacak desteğe ihtiyacı olup olmadığını belirlemek.
Maddi bakımdan zorluk yaşayan yaşlıların ve hastaların huzurevlerine ve hasta bakım evlerine yerleştirilmesi için gerekli çalışmaları yürütürler.
Zor durumda olan ailelerin sosyal hizmet kurumları ile ilişkilerini geliştirirler.
Kimsesiz çocukların kendilerine uygun bir aile bulmalarını sağlamak sosyal hizmetler uzmanı görev ve sorumlulukları arasında yer almaktadır.