Tahvil Ne Demek? Hamiline Tahvil Ne Demek? Tahvil Nasıl Alınır?
Orta ve uzun vadede borç para sağlayabilmek için devletin 1 yıl, anonim ortaklarının da 2 yıl veya daha uzun sürede değerlerine eşit olarak çıkardıkları borç senetlerine tahvil denir. Bazı kamu dışı kuruluşların, özellikle bankaların ve kamu kuruluşlarının, ayrıca iç borçlanmaya gitmek için tamamen farklı yollara başvurdukları anlaşılmaktadır. Yüksek meblağlı talepleri çok daha kısa sürede ve çok ekonomik bir şekilde karşılamak için atılan adımları araştırdıktan sonra tahvillerin başlangıçta geri döndüğü görülüyor. Piyasada tipik olarak hamiline tahvil veya hamiline bono veya benzeri tamamen farklı isimlerle anılan bu borçlanma şekillerinde, şirketler, hükümet veya bankalar dönemsel isteklerini karşılarken, tahvil tutanlara bağlı temettüler verilir. Ülkemizde birikimlerini kullanmak ve uzun vadeli kar elde etmek isteyenler tarafından beğenilerek, tamamen yasal olarak piyasaya sunulduğunu öne sürülüyor. Bu nedenle, bireylerin tahviller ve getirileri ile ilgili kısa vadede veya gelecekte herhangi bir problem yaşaması mümkün değildir.
Tahvil Ne Demek?
Tahvil, devletin, anonim şirketlerin veya banka kuruluşlarının kendi isteklerini gidermek, yani finansman sağlamak amacıyla çıkardıkları kıymetli evraklara verilen isimdir. Bu kağıtlar aynı zamanda borçlanma senetleri olarak da bilinir. Piyasaya arz edilecek bir tahvil için ticaret ve sermaye piyasası kanunlarına uygun incelemeler yapılmakta, tüm devlet kuruluşlarında bir olan Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayı ile piyasa sağlama yöntemi tamamlanmaktadır.
Türkiye iç piyasasına baktığınızda şu anda geçerli olan şu tahvil türlerini göreceksiniz:
- Devlet tahvilleri
- Kamu dışı ve özel sektör tahvilleri
- Sabit veya değişken faiz oranlı tahviller
- Primli ve Başa Baş (Karşılıklı) tahviller
- Hamiline veya nama dayalı tahvil türleri
- Likit değeri yüksek tahviller
- Endeksli tahviller
- İkramiyeli tahvil türleri
- Garantili ya da garantisiz tahvil türleri
Hamiline Tahvil Ne Demek?
Türkiye’de en çok kullanılan tahvil çeşidi; hamiline tahvil olarak kaydedildi. Satın aldığınız tahvil doğrudan sizin adınıza değilse, bu durumda, sahip olduğunuz tahvil türü hamiline tahvil tarzı içindedir. Bu türdeki bir tahvile sahip olan kişiler doğrudan kar elde etme hakkına sahiptir.
Primli Tahvil Nedir?
Tahvil türleri içerisinde primli tahvil olarak anılan bir tahvil çeşididir. Tahvil piyasaya üzerinde yazan fiyat ile sürüldüyse, bu başa baş tahvil olarak bilinir. Buna bağ olarak piyasaya yazılı fiyatın altında bir miktarda ihraç edilirse, bu da primli tahvil olarak adlandırılır.
Tahvil Nasıl Alınır?
Tahvil işlemlerini gerçekleştirebilmek için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan ve Serbest Piyasa Kurulu’ndan yetki belgesi alınması gerekir. Borsa üyeleri de tahvil işlemlerinde yetkili kişilerdir. Yatırım yapacak olanlar tahvil piyasasında doğrudan alım satım yapamazlar. Bu işlemleri yetki belgesine sahip olan aracı kuruluşlar ile gerçekleştirebilmektedirler. Bazı aracı kuruluşlarla alınacak olan tahviller, hisse senetlerine göre daha düşük meblağlara alınabilir. Tahvil alacağınız aracılara göre bazı avantajlar ve dezavantajlar söz konusu olabilir. Örneğin vergiden düşülebilen tahvil faizlerinin düşük oranda olması gibi. Tahvil almak istediğiniz kuruluşlardan likidite değeri yüksek olanları seçmek ilk zamanlarda doğru sonuçlar doğurur.
Tahvil Nasıl Hesaplanır?
Tahvil hesabı yapılırken bileşik veya basit faiz üzerinden hesaplamalar yapılır. Bileşik faiz oranını basit faize dönüştürerek:
Gelir: (Ana para /100) *(Basit Faiz /365) *Gün Sayısı şeklinde formüle edilir.