Taksi Şoförü ne Kadar Kazanır?
Taksi şoförleri son dönemde de hem taksimetre ücretleri ile hem de İstanbul’ da oluşan taksi sıkıntısı nedeni ile gündemdedir. Yoğun çalışma alanına sahiplerdir. Bu nedenle en az taksi plakası kadar taksi şoförlerinin de maaşları merak edilmektedir. Taksi şoförü ne kadar kazanır diye merak ediyor iseniz yazımızdan yararlanabilirsiniz. Taksi şoförlerinin aşağı yukarı tahmin ile kazançlarını bu yazımızda açıklayacağız. Ulaşım konusunda birçok avantaj söz konusu iken çoğu kişi özellikle büyük şehirlerde taksiyi tercih etmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerde taksicilik ücretleri ile, diğer şehirlerdeki taksicilerin ücretleri aynı değildir. Bu nedenle ilk olarak değerlendirme yapılacak ise büyük şehir olup olmamasına göre değerlendirmek daha önemli olacaktır. Büyük şehirlerde sık kullanımdan kaynaklı ve sürekli turist sayısının fazla olmasından kaynaklı ekstra bir yoğunluk olur. Bu durumda taksicilerinde çok azla para kazandıklarını söylemek doğru olur. Ancak taksi şoförlerinin ne kadar kazmadıklarını incelediğimizde iki türlü inceleme sağlamak daha uygun olacaktır.
Taksi Şoförleri Kazançları
Taksiyi günlük olarak kiralayan şoförler, kendi taksilerine çıkan şoförler ya da maaşlı çalışan olarak taksicilik yapan şoförler diyebiliriz. Ancak biz burada üçe ayırdık. Genellikle taksi plaka sahipleri kendi araçları ile taksiye çıkmadıkları için ve şoförlere araçlarını kiraladıkları için gene iki türlü düşünmek gerekli olacaktır. Bunların biri günlük kiralayanlar diğeri ise aylık maaşlı çalışan olarak taksiye çıkanlar olarak düşünülmelidir. Taksi kiraları; günlük olarak 300 TL ile 500 TL arasında değişim göstermektedir. Akşam vardiyası ya da sabah vardiyası olarak da günlük kiralanabilmektedir. Günlük olarak; bir taksi ile minimum 1000 TL maksimum 2000 TL kazanılmaktadır. Bu ortalama bir cürettir. Büyük şehirlerde daha fazla kazanıldığı da görülmektedir. Günlük 2000 TL kazanç elde eden bir taksi şoförü, bunun 500 TL sini araç kirasına verdiği zaman; günlük kazancı 1500 TL olacaktır. Bazen taksi sahipleri, farklı kişilere araç vermekten ziyade bilindik ve tandık şoförler ile sürekli çalışma sağlamaktadır. Bunu da araç kiralamak yerine taksiyi vererek maaşlı çalışan olarak görmektedir. Böyle durumda da taksi şoförü, araç sahibine taksisi için para vermez. Kazançta oran yüzdesi üzerinden anlaşma sağlanır. Genellikle aylık olarak bu taksi şoförleri ile çalışılır. Değişime gitmeden gündüz vardiyası ya da gece vardiyası olarak iki devirli şekilde aracı iki şoföre kiralayan ya da yüzdelikte anlaşan taksi sahipleri de bulunmaktadır.
İETT Otobüs Şoförü Maaşları ve İETT Şoför Alımları hakkında bilgi için tıklayınız.
Yüzdelik üzerinden anlaşmak, günlük kazancın yüzde 40 ı şoföre ait, yüzde60’ı ise, taksi sahibine ait olacak şekilde hesaplanır. Başka şekilde yüzdelik dilimlerde anlaşma yapmak da mümkün. Bu en yaygın olanıdır. Taksi şoförlerinin kazançları her zaman için, şehirlere göre değişkenlik gösterse de bahsedilen miktarlar ortalama olan ücretleri içermektedir.
Nasıl Taksi Şoförü Olunur?
Taksi şoförü olmak isteyenler nasıl bir yol izlemelidir, diye merak ediyor olabilirisiniz. Bunun için belirli kriterler mevcuttur. Herkes taksi şoförlüğü yapamaz. Taksi sahipleri ya da durak sahipleri, genellikle tanıdık kişiler ile çalışmayı tercih eder. Ancak iş arayan bir kişi iseniz ve temiz bir geçmişiniz bulunuyor ise taksici olmak için duraklara başvurular yapmak da mümkün. Bunun için adli sicil kaydı ve minimum 3 yıllık bir sürücü deneyimi çoğu durak tarafından aranan şartlar arasında bunun dışında, herhangi bir psikolojik rahatsızlığınızın olmaması gerekiyor. Hastaneden alınmış, taksi şoförlüğü yapmanıza engel bir durumun olmadığını açıklayan sağlık raporu da istenilen belgeler arasında yer alıyor. TC vatandaşı olmak ya da çalışabilir izinizin olması gerekiyor.